Фермер із села Кроватка Рожищенського району на Волині 42-річний Руслан Хомич другий тиждень збирає з полів картоплю овочевим комбайном. Садив лише родючі сорти — Бела Роса, Астерікс, Санте та Рамона. Але врожай удвічі менший за минулорічний.
— Картопля не любить спеки. А цього літа в деякі дні температура ґрунту на глибині 10 сантиметрів сягала плюс 32 градуси. Бульбини підпеклися, — розповідає.
Хомич щороку засаджує овочами 200 га. Чверть земель — цукровим буряком, решту — картоплею, морквою та цибулею.
— Цьогорічний врожай цибулі зіпсувала погода, — каже. — Спочатку підмочило, потім жара. Якби знав, то не засівав би нею 4 гектари. Вродила на 50 сотках, решта — зігнила. Не виключено, що взимку за кілограм цибулі проситимуть до 10 гривень.
Останніми, наприкінці вересня, з полів забиратимуть моркву та буряк.
— У мене 20 гектарів моркви найкращого європейського сорту Дордень, — розповідає Руслан. — Але через спеку вона присохла. Може ще відживе тепер після дощів.
Фермер планує збути весь товар одразу. До весни овочів не триматиме, бо є ризик втратити все.
— Так, весною овочі будуть дорожчі наполовину. Але за зиму велика частина зіпсується, — каже. — Поки що не маю умов для зберігання. Купив овочесховище, але до ладу його ще не довів.
По 2,5 грн/кг приймають картоплю в райцентрі Гадяч на Полтавщині. Люди зібрали не надто добрі врожаї. Дехто не вибрав навіть того, що садив. Через спеку картопля поморщилася.
На Вінниччині скупники дають за картоплю 1,5–2 грн/кг.
Борщовий набір може подорожчати вдвічі
Через спекотне літо врожай капусти, цибулі, картоплі на третину менший за минулорічний.
58-річна Валентина Грінченко, яка торгує овочами на Центральному ринку Черкас, радить запасатися городиною. До кінця зими вона подорожчає вдвічі. Відро картоплі коштуватиме 50 грн, кілограм цибулі, капусти — по 10.
— Овочі матимуть сумашедші ціни, бо їх, крім усього, скуповують поляки, росіяни, білоруси, грузини. Цибуля на опті в Полтаві 4,30, а в Херсоні — 4,5 гривні. Тому городину краще притримати. Особливо цибулю. Навесні продавав єгипетську по 8 гривень, голландську по 9. Цього року прогнозують, що буде може й по 15 за кілограм, — вважає підприємець Васіф Гафаров. Він торгує овочами в райцентрі Гадяч на Полтавщині.
— Городину господарям варто притримати, — погоджується з підприємцями Роман Сластьон, 23 роки, аналітик з Українського клубу аграрного бізнесу. — Зараз пік сезону, тому овочі дешеві. Ціна почне зростати із середини жовтня, коли починається сезон зберігання. До Нового року ціна на картоплю, цибулю, капусту, моркву підвищиться щонайменше на 50 відсотків. А далі вартість залежатиме від зими. В Україні лише 10–20 відсотків сховищ можуть зберегти овочі й від морозів, і від тепла. Якщо зима буде помірною — ціна не підскакуватиме. Якщо погода буде несприятлива — ціна може піднятися удвічі або й утричі.
Наталія БОНДАР, Олена МАРЧЕНКО, Віталій ІВАНЧЕНКО
Коментарі