56-річна Лідія Сівак із села Ленінське на Черкащині разом з односельцями готує домашню консервацію для бійців АТО. У своєму дворі організувала консервний цех. Закрили 730 банок.
— Варимо борщову заправку з перчиком і олійкою. Таку можна на хліб намазати, до макаронів додати і борщ на ній зготуєш. Ще квасимо й тушкуємо капусту, робимо ліниві голубці, — розповідає Лідія Іванівна. — Бачила по телевізору, як погано годують на фронті. Вирішила допомогти. Спершу збирала й передавала овочі на фронт. Робити закрутки почали на початку вересня. Як картоплю на городах вибрали. Спочатку брали всі овочі зі свого городу. Як стало не хватать, попросили допомоги у місцевих фермерів. Вони не відмовили. Найбільша проблема — банки. Спочатку купувала за власні гроші, але ж де їх скільки набереш? То ми попросили помочі у волонтерів і сільських рад. Працюємо без вихідних і свят. Збираємось годин у шість ранку і працюємо доки сил вистачає. Усього працюють п'ять осіб. Ще декілька односельчан допомагають час від часу. Взяли велику буржуйку на колесах. Вона на дровах працює, встигай рубати тільки. На ній і готуємо. Туди влазить дві п'ятивідрові каструлі, їх взяли у хазяйок місцевих. За день встигаємо приготувати чотири таких каструлі. Повеземо консервацію на фронт найближчим часом, як знайдемо машину й водія.
4,5 тисячі російських солдатів загинули в Україні, за інформацією російської правозахисниці Олени Васильєвої. Матерям кажуть, що їхні сини — на навчаннях за 150 км від Ростова. Причиною смерті загиблих солдатів називають інсульти, травми, інфаркти та самогубства.
Коментарі