— Торік ґрунт промокав на сантиметр, волога одразу випаровувалася. А цьогоріч зволожується на два-три сантиметри. У червні пройшли три затяжні дощі. Буде гарний врожай кукурудзи і соняшника, — впевнений 50-річний Олександр Якимець, директор дослідного господарства "Нова Перемога" при Академії аграрних наук.
Працює у селі Стара Чортория Любарського району на Житомирщині. Радить вирощувати українські сорти пшениці.
— Вони не поступаються іноземним. Така ж продуктивність і якість зерна, — запевняє дослідник. — Але краще пристосовані до наших кліматичних умов. Буває, дві зими теплі — озимина дала гарний врожай. А на третю вдарив мороз і посіви загинули. Так само зі спекою. Ми беремо насіння з Одеської області, там воно витримує посуху. Це сорти Водограй і Геліос. Вони гарно родять після гороху або конюшини.
Найбільша загроза для пшениці — інфекція фузаріоз або "чорний колосок". Виникає, коли в період цвітіння йшли рясні дощі.
— Золотий лан пшениці за ніч може перетворитися на зебру — жовті й чорні смуги. Якщо чорний колос з'явився, нічого не врятуєш. Можна запобігти — покропити за три дні до цвітіння. Але, по-перше, день цвітіння важко передбачити. По-друге, не хочеться марно обприскувати хімікатами.
Радить, які культури вирощувати.
— Вигідно і водночас ризиковано садити озимий ріпак. Останні дві осені його сіяли у сухий ґрунт і марно надіялися на дощ. Ріпак дуже повільно ріс, пропадав від перших приморозків. Вигідно вирощувати сою, яку активно купують за кордоном. Але цей рік не для неї, бо дощів не любить. Виграє той, хто її посіяв перший, у суху весну.
— Дощі припинилися дуже вчасно, — каже Геннадій Новіков, голова Аграрного союзу України. — За нинішньої погоди найкраще вродять пшениця й кукурудза.
За овочі боязно, бо подекуди постраждали. Довелося обробляти від фітофтори. Її бактерії дуже живучі, полюбляють сирість. Може згнити цибуля, бо набрала зайвої вологи.
Коментарі
1