Чому в магазинах більше імпортних овочів, ніж українських, пояснює доктор сільськогосподарських наук Зиновій Сич, 55 років, завідувач кафедри овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування.
Чому в Україну завозять овочі, які традиційно вирощують і в нас?
— Завозять так звану позасезонну городину. Вигідніше за кордоном купувати огірки, помідори, ранню картоплю. Це нормальне явище у сучасному світі. Ми проводили експеримент із вирощування молодої картоплі в Криму. Бульби виростають лише наприкінці травня — у червні. Отже, садити картоплю так рано нема сенсу, вигідніше купити її в Єгипті чи Ізраїлі й перепродувати на нашому ринку. А моркву, кавун, цибулю, помідор і огірок ми, навпаки, експортуємо.
Наші фермери можуть протягом року забезпечувати ринок овочами?
— Вирощувати городину в теплицях зараз майже неможливо. Тепличні комбінати працюють на межі збитковості, бо газ дуже дорогий. Фермери не можуть зберігати вирощену продукцію. Тому її годі розподілити на ринку впродовж року.
Проблема лише в зберіганні?
— Наші овочі якісніші за європейські. Але фермери не вміють довести їх до товарної якості: помити, розсортувати, охолодити, запакувати та зберігати певний термін. Я був в Іспанії — вона на 30 відсотків забезпечує Європу овочами й фруктами. Жодних секретів у їхньому виробництві не виявив. Але іспанські фермери вміють об"єднатися із сусідами, скласти докупи капітал і проводити післязбиральну доробку. Ми пробували схожу ідею впроваджувати в Дніпропетровській області, у місті Підгородне. Тамтешній підприємець Каміль Мірзаханов об"єднував фермерів, щоб вирощувати пекінську капусту і моркву. Ті не погодилися.
Чому?
— Український фермер — егоїст, він боїться компанії. Його ментальність не дозволяє входити у бізнес і завойовувати світ. Москва готова купувати салат, але фермер самотужки не здатний нічого підготувати. Експортні партії в Україні можуть формувати кілька підприємств — оптовий ринок Шувар у Львові, компанія "Ольвіта" із села Щасливе біля Борисполя.
Коментарі