У Києві масово перевіряють кіоски із продажу шаурми. Інспектори Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів станом на 6 серпня вже побували в понад 50 МАФах. Перевіряли наявність дозвільних документів на торгівлю, санітарні книжки працівників.
Перевіряти кіоски почали після масових отруєнь шаурмою. Із 30 липня до 6 серпня в лікарні звернулися 93 людини. У всіх підозрюють сальмонельоз — інфекційне захворювання, що викликає нудоту, біль у животі, зневоднення організму. Всі постраждалі купували шаурму біля станцій метро Лісова, Оболонь, Дарниця, Поштова площа.
Це найбільше харчове отруєння у Києві за останні 10 років.
— Раніше таких спалахів не було, бо малий бізнес наші спеціалісти перевіряли щоквартально. Тепер же перевірки можна робити тільки раз на два роки, згідно нового закону, — каже керівник Головного управління Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан, 45 років. — Відповідальність за безпеку продукції лежить на самому підприємцеві та споживачеві. Якщо останній побачив порушення, то має повідомити про них відповідні органи. Вони повинні зреагувати на скаргу.
Під час масових перевірок найперше дивимося два документи — спеціальну інформаційну карту з голограмою та реєстрацію потужностей виробництва. Карту видає департамент благоустрою Київської міської державної адміністрації. Вона є тільки у 62 точках із двох тисяч. Реєстрації взагалі ніхто не має. Серед порушень і відсутність документів на сировину, медичних книжок у продавців.
Хворих у тяжкому стані немає, кажуть у лікарнях.
Коментарі