Традиційна хорватська кухня ситна й багато чим дивує. Вона вражає навіть вибагливих туристів. Страви прості, але в середземноморському стилі.
Уся хорватська їжа калорійна, порції доволі великі. Без м'яса або риби практично не обходиться жодна страва. Тут немає високої кухні з мікроскопічними порціями.
Бродет
Суп-рагу з декількох різновидів білої риби. Його варять із п'яти - шести видів риби з овочами й молюсками на червоному вині.
Інгредієнти:
рибне філе й морепродукти - 900 г
1 цибулина
часник - 6 зубців
помідори - 400 г
біле сухе вино - 120 мл
олія - 50 мл
петрушка - 10 г
кріп - 10 г
зелений базилік - 10 г
середземноморські трави - 1 ч. л.
Приготування:
Подрібнені цибулю і часник смажити на олії. Налити вино і випарувати спирт. Додати перебиті блендером томати, сіль і спеції. Перемішати, тушкувати 5-7 хв.
Перелити соус у каструлю, додати рибне філе, нарізане великими шматками, морепродукти. Посолити, перемішати й варити 10 хв. Подавати з подрібненою зеленню.
Сарма
Щось схоже на голубці, але замість звичних листків капусти використовують кислу або виноградне листя.
Інгредієнти:
виноградне листя - 50-55 од.
рис - 1 склянка
булгур - 1 склянка
1 цибулина
2 помідори
петрушка - 1 пучок
томатна паста - 1 ст. л.
сік лимонний - 2 ст. л.
оливкова олія - 100 мл
м'ята сушена - 1 щіпка
коріандр мелений - 1 щіпка
кумін (мелений) - 1 щіпка
перець червоний гострий (мелений) - 1 щіпка
перець чорний (мелений) - 1 щіпка
Приготування:
Виноградне листя залити водою на 30 хв. У каструлі закип'ятити воду, зменшити вогонь і бланшувати листя 1-2 хв.
Для начинки рис і булгур, промити холодною водою. Додати дрібно нарізану петрушку, помідори без шкірки, подрібнені в блендері, цибулю, томатну пасту і спеції на смак. Перемішати, приправити лимонним соком і додати 2 ст. л. олії.
Зрізавши черешки, покласти виноградне листя лицьовим боком угору. На нижній край листа викласти приблизно 1 ч. л. начинки, підігнути листя знизу, потім загорнути з кожного боку й загорнути в тугі рулетики.
Перекласти в каструлю з товстим дном, застеленим виноградним листям. Посолити й полити оливковою олією. Розкласти кружальця лимона, накрити виноградним листям, залити водою, щоб покрила все.
Згори покласти вантаж - кришку або тарілку, накрити каструлю кришкою і поставити на вогонь. Щойно вода закипить, зменшити вогонь і готувати до повного випаровування води. На це знадобиться приблизно 1 год. Під час готування за необхідності можна підливати воду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королівська їжа вдома: три англійські страви, які вразять смаком кожного
Бурек
Інгредієнти:
борошно - 500 г
вода - 1 склянка
яловичий фарш - 500 г
2 цибулини
Приготування:
У склянці теплої води розчинити 1/2 ч. л. солі. У глибоку миску просіяти борошно. У центрі зробити заглиблення і вилити воду з сіллю. Замісити еластичне тісто. Сформувати кулю, загорнути в харчову плівку й залишити на 30 хв.
Дрібно нарізати цибулю, з'єднати в глибокій мисці з фаршем, додати сіль і чорний перець на смак. Добре перемішати.
Відпочиле тісто дістати з плівки, розділити на три рівні частини. На робочу поверхню вилити трохи олії і замісити на ньому перший шматок тіста, натискаючи долонею і розтягуючи його від центру до країв. Потім так само замісити другий і третій шматки. Скласти їх один на одного й дати відпочити ще 5 хв.
Викласти фарш у вигляді тонкої смужки. Загорнути край тіста, закочуючи його в рулон до середини. Щойно рулон дійде до середини, зупинитися. так само викласти фарш із протилежного боку й загорнути до середини. Два рулони мають бути впритул один до одного. Потім, починаючи з кінця, згорнути тісто за спіраллю, утворивши "равлика".
Круглу форму для випікання змастити оливковою олією і викласти в центр "равлика".
Другий корж також розтягнути руками в тонкий пласт і згорнути з двох боків у рулони. Потім розрізати тісто посередині так, щоб вийшло два окреми рулети. Перший укласти в форму, продовжуючи "равлика". Другий - у продовження першого. Аналогічно розтягнути третій корж тіста й повторити ті ж дії, що й із другим коржем.
Випікати бюрек із м'ясом у розігрітій до 250°C духовці 25 хв. Подавати теплим, нарізавши як торт.
Кулінарні традиції греків формувалася понад 3,5 тис. років. Їхня кухня має чимало спільного з французькою, балканською та італійською. Вважається типовою середземноморською.
Важливе місце в раціоні греків посідають риба й морепродукти. Такі сорти, як морський окунь, скумбрія, дорада частіше запікають на вугіллі, подають до столу разом із "ладолемоно", оливковою олією з лимоном.
Коментарі