Ексклюзиви
пʼятниця, 06 серпня 2021 12:01

Хорватська кухня вражає: заморські шедеври легко приготувати вдома

Традиційна хорватська кухня ситна й багато чим дивує. Вона вражає навіть вибагливих туристів. Страви прості, але в середземноморському стилі.

Уся хорватська їжа калорійна, порції доволі великі. Без м'яса або риби практично не обходиться жодна страва. Тут немає високої кухні з мікроскопічними порціями.

Бродет

Автор: croatia-holiday.ru
 

Суп-рагу з декількох різновидів білої риби. Його варять із п'яти - шести видів риби з овочами й молюсками на червоному вині.

Інгредієнти:

рибне філе й морепродукти - 900 г

1 цибулина

часник - 6 зубців

помідори - 400 г

біле сухе вино - 120 мл

олія - 50 мл

петрушка - 10 г

кріп - 10 г

зелений базилік - 10 г

середземноморські трави - 1 ч. л.

Приготування:

Подрібнені цибулю і часник смажити на олії. Налити вино і випарувати спирт. Додати перебиті блендером томати, сіль і спеції. Перемішати, тушкувати 5-7 хв.

Перелити соус у каструлю, додати рибне філе, нарізане великими шматками, морепродукти. Посолити, перемішати й варити 10 хв. Подавати з подрібненою зеленню.

Сарма

Автор: gotovim.ru
 

Щось схоже на голубці, але замість звичних листків капусти використовують кислу або виноградне листя.

Інгредієнти:

виноградне листя - 50-55 од.

рис - 1 склянка

булгур - 1 склянка

1 цибулина

2 помідори

петрушка - 1 пучок

томатна паста - 1 ст. л.

сік лимонний - 2 ст. л.

оливкова олія - ​​100 мл

м'ята сушена - 1 щіпка

коріандр мелений - 1 щіпка

кумін (мелений) - 1 щіпка

перець червоний гострий (мелений) - 1 щіпка

перець чорний (мелений) - 1 щіпка

Приготування:

Виноградне листя залити водою на 30 хв. У каструлі закип'ятити воду, зменшити вогонь і бланшувати листя 1-2 хв.

Для начинки рис і булгур, промити холодною водою. Додати дрібно нарізану петрушку, помідори без шкірки, подрібнені в блендері, цибулю, томатну пасту і спеції на смак. Перемішати, приправити лимонним соком і додати 2 ст. л. олії.

Зрізавши черешки, покласти виноградне листя лицьовим боком угору. На нижній край листа викласти приблизно 1 ч. л. начинки, підігнути листя знизу, потім загорнути з кожного боку й загорнути в тугі рулетики.

Перекласти в каструлю з товстим дном, застеленим виноградним листям. Посолити й полити оливковою олією. Розкласти кружальця лимона, накрити виноградним листям, залити водою, щоб покрила все.

Згори покласти вантаж - кришку або тарілку, накрити каструлю кришкою і поставити на вогонь. Щойно вода закипить, зменшити вогонь і готувати до повного випаровування води. На це знадобиться приблизно 1 год. Під час готування за необхідності можна підливати воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королівська їжа вдома: три англійські страви, які вразять смаком кожного

Бурек

Автор: zernograd.com
 

Інгредієнти:

борошно - 500 г

вода - 1 склянка

яловичий фарш - 500 г

2 цибулини

Приготування:

У склянці теплої води розчинити 1/2 ч. л. солі. У глибоку миску просіяти борошно. У центрі зробити заглиблення і вилити воду з сіллю. Замісити еластичне тісто. Сформувати кулю, загорнути в харчову плівку й залишити на 30 хв.

Дрібно нарізати цибулю, з'єднати в глибокій мисці з фаршем, додати сіль і чорний перець на смак. Добре перемішати.

Відпочиле тісто дістати з плівки, розділити на три рівні частини. На робочу поверхню вилити трохи олії і замісити на ньому перший шматок тіста, натискаючи долонею і розтягуючи його від центру до країв. Потім так само замісити другий і третій шматки. Скласти їх один на одного й дати відпочити ще 5 хв.

Викласти фарш у вигляді тонкої смужки. Загорнути край тіста, закочуючи його в рулон до середини. Щойно рулон дійде до середини, зупинитися. так само викласти фарш із протилежного боку й загорнути до середини. Два рулони мають бути впритул один до одного. Потім, починаючи з кінця, згорнути тісто за спіраллю, утворивши "равлика".

Круглу форму для випікання змастити оливковою олією і викласти в центр "равлика".

Другий корж також розтягнути руками в тонкий пласт і згорнути з двох боків у рулони. Потім розрізати тісто посередині так, щоб вийшло два окреми рулети. Перший укласти в форму, продовжуючи "равлика". Другий - у продовження першого. Аналогічно розтягнути третій корж тіста й повторити ті ж дії, що й із другим коржем.

Випікати бюрек із м'ясом у розігрітій до 250°C духовці 25 хв. Подавати теплим, нарізавши як торт.

Кулінарні традиції греків формувалася понад 3,5 тис. років. Їхня кухня має чимало спільного з французькою, балканською та італійською. Вважається типовою середземноморською.

Важливе місце в раціоні греків посідають риба й морепродукти. Такі сорти, як морський окунь, скумбрія, дорада частіше запікають на вугіллі, подають до столу разом із "ладолемоно", оливковою олією з лимоном.

Зараз ви читаєте новину «Хорватська кухня вражає: заморські шедеври легко приготувати вдома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути