вівторок, 20 грудня 2016 13:23

Мандарини потрапили на новорічний стіл з Абхазії - історик

Мандарини потрапили на новорічний стіл з Абхазії - історик

Мешканці Києва почали купувати мандарини до новорічного столу на початку 20-го століття. Коли цитрусові почали активно завозити з Абхазії та Кахетії. Про це Gazeta.ua розповідає Зоя Звиняцьківська, куратор виставки "Новий рік за 100 років".

"У Європі їсти мандарини почали з середини 19-го століття. Вже в 70-ті роки ці фрукти почали з'являтися у київських магазинах. Але ще не стали частиною новорічної традиції. Мандарини тоді поставляли з Іспанії та Алжиру. До крамниць вони потрапляли в кращому випадку наприкінці січня. Втім уже у 90-ті роки 19-го століття почали вирощувати в Абхазії та Кахетії. Мандарини достигали там трохи швидше та їхній шлях до столу європейців був набагато коротшим. Тому вже на початку 20-го століття мандарини стають невід'ємною частиною київських новорічних свят. У деяких родинах навіть ялинку прикрашали загорнутими у фольгу мандаринами", - розповідає Звиняцьківська.

Після того, як кияни розпробували мандарини, до столиці почали привозити їх з різних країн - Марокко, Грузії та Іспанії. Проте це сталося дещо пізніше. Минули десятки років, поки фрукти з вітамінами стали продавати у великому асортименті.

"У 30-ті роки 20-го століття мандарини почали вважати ознакою буржуазного шику. І їх продаж у магазинах не заохочувалася, але вже з середини 30-тих після реабілітації Нового року, їх стали цілеспрямовано закуповували у крамниці, щоб продавати на столи до новорічних свят. У СРСР до 60-тих років 20-го століття мандарини були, як правило, тільки грузинські", - каже історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві сто років тому під Новий рік всі ходили з поросятами під рукою - історик

У 60-тих мандарини став помаранчевими грішми. Їх вимінювали на сільгосптовари.

"Тоді до головних постачальників приєдналися торгівці з Марокко. Використовували цитрусові як валюту. Розраховувались ними за сільськогосподарську техніку та добрива", - каже Зоя.

Сьогодні на київських ринках та у маркетах продають понад 200 сортів мандаринів.

"Киянам більше до смаку іспанський, климентин, марокканський уншіо. А ось абхазька сантра незмінно залишається улюбленою", - говорить Звиняцьківська.

Історико-гастрономічна виставка "Новий рік за сто років" відкрилася 16 грудня та триватиме до завершення зимових свят. У вихідні її гості щогодини під бій курантів можуть підняти келихи шампанського. Організатори розповідають про головні страви на Новий рік, які мали кияни впродовж століття.
Зараз ви читаєте новину «Мандарини потрапили на новорічний стіл з Абхазії - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути