Замало просто подивитися на кавун, щоб визначити його стиглість. Ризик купити несмачний плід можна зменшити до мінімуму при використанні підказок.
Про це пише 24 канал.
1. Найкращий час для купівлі - кінець літа та осінь. Саме тоді в Україні з'являються стиглі кавуни та дині, вирощені в природних умовах. До цього часу продають тепличні баштанні, перенасичені нітратами та барвниками.
2. Ідеально смакують кавуни середньої величини - кілограмів 5-7. Величезні плоди можуть мати надлишок добрив.
3. Кавун має бути контрастним. Темні та світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин.
4. Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Якщо він занадто сухий, значить, кавун забрали з баштану багато тижнів тому. Мокрий зелений хвіст - гарантія незрілого плода.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили контейнер, який повідомить, коли продукт зіпсувався
5. Кірка повинна бути дуже твердою. Якщо кавун стиглий, її важко відколоти нігтем. У перерослого плоду вона коричнева і волога.
6. Стиглий кавун має видавати глухий звук. М'якоть зрілого плоду має мікропорожнечі. Покласти кавун на долоню лівої руки, а правою рукою стукати його по боках - він має віддаватися в лівій руці.
7. Кавунів ділять на "хлопчиків" і "дівчаток". "Дівчаток" вважають смачнішими - вони солодші та мають менше кісточок. У "хлопчиків" низ опуклий, а кружечок на ньому маленький. У "дівчаток" низ більш плаский, а кружечок широкий.
8. На місці контакту кавуна з землею має бути пляма. Її колір має бути насичено-жовтим або, ще краще, темно-оранжевим, але не білим.
9. Щоб перевірити кавун на стиглість, його можна кинути у воду, якщо спливе, плід стиглий.
10. М'якоть смачного кавуна має бути однорідною. Жовтуваті жилки можуть свідчити про не найкращу якість ягоди.
Коментарі