Правильно підібрана каша у час осіннього похолодання - чудове рішенням для тих, хто дотримується здорового способу життя. Страви з круп насичують вітамінами та мінералами, позбавляють почуття голоду та пасують людям різного віку.
Каша з льону
Інгредієнти:
льняна мука — 2 склянки
мед — 50 г
родзинки — 50 г
вершкове масло — 100 г
сіль — за смаком
Приготування:
Паримо родзинки. Беремо посудину, опускаємо в неї родзинки, заливаємо теплою водою. Залишаємо на пів години.
Змішуємо лляну кашу з родзинками. Кладемо на дно посудини льняну муку, вкриваємо запареними родзинками, додаємо сіль, заливаємо окропом. Накриваємо кришкою.
Кутаємо ємність махровим рушником. Залишаємо на годину.
Перед вживанням додаємо в кашу з льону трохи меду та вершкового масла. Мед можна замінити джемом чи згущеним молоком.
Каша з льону містить мінімум вуглеводів, багата на білки та жири, вітаміни В. Така їжа містить високий склад рослинних гормонів, які запобігають проявам алергії
Гречана каша
Інгредієнти:
гречана крупа — 1,5 склянки
вода — 3 склянки
сіль — за смаком
Приготування:
Промиваємо гречану крупу. Засипаємо крупу в ємність, заливаємо водою, збираємо весь бруд, який спливе, зливаємо воду,. Заливаємо вдруге та промиваємо знову.
Варимо гречку. Для приготування найкраще брати посудину з товстими стінками. Воду вливаємо в посудину, підсолюємо, доводимо до кипіння. У киплячу воду кидаємо крупу, накриваємо кришкою, варимо на малому вогні 17-20 хвилин.
Поки каша париться не втручаємося у ємність, не перемішуємо та не відкриваємо кришку, щоб не завадити смаку.
Через 17-20 хвилин вимикаємо плиту, залишаємо кашу під кришкою ще на 5 хвилин.
Подаємо з маслом.
Гречана каша містить залізо, рослинні білки, амінокислоти та клітковину. Містить також селену, цинк, магній та калій, високий вміст вітаміну В.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 курячі салати зі свіжими овочами з різних країн світу
Вівсяна каша
Інгредієнти:
вівсяні пластівці — 1,5 стакана
вода - 1 стакан
сіль — за смаком
можна додавати сушені фрукти та горіхи
Приготування:
Всипаємо вівсяні пластівці в посудину, заливаємо окропом, додаємо сіль, фрукти, накриваємо кришкою. Тримаємо 8 хвилин у посудині. Можна для підвищення температурного ефекту помістити ємність з крупою у мікрохвильову піч та залишити на 2-3 хвилини на середній температурі.
Користь вівсяної каші — у багатстві вітамінами. Вона містить вітаміни В, Р, Е, а також кальцій, цинк, натрій, фосфор та антиоксиданти, які перемагають стрес. Така каша активізує роботу мозку та є низькокалорійною.
Кукурудзяна каша
Інгредієнти:
борошно кукурудзи — 2 склянки
вода — 1 склянка
молоко — 1,5 склянки
сіль — за смаком
цукор — дві чайні ложки
Приготування:
Змішуємо кукурудзяну крупу, сіль, цукор. Додаємо воду. Варимо на малому вогні, поки каша не загусне.
Додаємо молоко. Спочатку доводимо молоко до кипіння, тоді вливаємо в густу кашу, добре перемішуємо. Коли молоко в каші закипить, зменшуємо вогонь, варимо 10-15 хвилин.
Подаємо до столу зі шматочком вершкового масла.
Вживання кукурудзяної каші захистить від хвороб серця та судин, підвищить рівень холестерину та імунітет. Кукурудза містить білки, вітаміни та амінокислоти.
Рисова каша
Інгредієнти:
рисова крупа — 1 склянка
молоко — 3-4 склянки
вода — 1,5 л
цукор, сіль — за смаком
вершкове масло — 20 г
Приготування:
Сиплемо в киплячу воду рим, варимо 8 хвилин. Зливаємо воду через друшляк, Промиваємо рис холодною кип'яченою водою.
Додаємо заздалегідь підготовлене кип'ячене та гаряче молоко. Кидаємо цукор, сіль.
Варимо, помішуючи до загусання.
У тарілку з кашею кидаємо шматочок вершкового масла.
Рисова каша багата на вітаміни Е, РР та В, фосфор, калій, залізо, селен, складні вуглеводи. Важкі вуглеводи мають властивість накопичуватись у м'язах та насичують організм тривалий час енергією.
Коментарі