Холодні супи на піку популярності, особливо у спекотну пору року. Вони корисні, низькокалорійні й освіжають. Основа таких страв - овочі. Іноді додають шинку чи м'ясо птиці. Посипають зеленню та прикрашають свіжими овочами.
Гаспачо
Інгредієнти:
6 помідорів
томатний сік - 1 скл.
огірок свіжий - 2 шт.
2 стебла селери
1 перець гіркий
сіль, цукор - на смак
оцет бальзамічний - 1 ст. л.
базилік свіжий чи петрушка - 4 гілочки
сухарі з білого хліба (подрібнені) - 4 ст. л.
Приготування:
Бланшовані помідори й огірок очистити від шкірки. Усі овочі подрібнити в блендері до однорідності. Додати томатний сік і спеції. Розлитий у тарілки суп прикрасити гілочкою базиліка. Перед поданням посипати гаспачо подрібненими сухарями.
Холодний борщ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепти домашніх лимонадів, які вражають смаком
Інгредієнти:
3 буряки
2 картоплини
1 огірок
зелена цибуля - на смак
3 яйця
кріп - 1 пучок
вода - 1 л.
сіль, цукор - на смак
лимонна кислота - дрібка
Приготування:
Два буряки відварити, один – запекти в духовці, доки не стане м'яким. Очистити й нарізати соломкою. Відварену картоплю, яйця - кубиком. Подрібнити всю зелень і змішати з буряком. Залити холодною водою. Настояти мінімум 1 год. Додати спеції та лимонну кислоту. Перед поданням посипати подрібненим кропом і додати сметану на смак.
Холодник на кефірі
Інгредієнти:
5 яєць
3 картоплини
1 морква
зелена цибуля - 1 пучок
кріп - 1 пучок
шинка - 200 г
4 огірки
4 редиси
200 г шинки
кефір 1% - 1,5 л
спеції - на смак
Приготування:
Охолодити відварені яйця. Відділити білки від жовтків. Картоплю й моркву відварити, очистити й нарізати маленькими кубиками. Зелену цибулю та кріп подрібнити. Цибулю розтерти з жовтками й дрібкою солі. Шинку нарізати кубиками, огірки - невеликими скибочками, редис - соломкою. Яєчні білки нарізати, перемішати з картоплею, морквою, зеленою цибулею, кропом, шинкою, огірками й редискою. У миску з підготовленими інгредієнтами влити кефір, посолити, поперчити, перемішати й поставити в холодильник на 15 хв. Перед поданням посипати подрібненим кропом.
Якщо вважаєте, що на природі готують виключно овочевий, рибний чи м'ясний шашлик - помиляєтеся. Є й чимало поціновувачів юшки. Рідку страву зазвичай готують із риби та овочів. Пікантності смаку додають різноманітні спеції.
Коментарі