четвер, 06 лютого 2020 16:54

"З парою від борщу відлітає до раю душа": назвали 12 цікавих фактів про головну українську страву

"З парою від борщу відлітає до раю душа": назвали 12 цікавих фактів про головну українську страву
За так званим індексом борщу оцінюють купівельну спроможність різних валют і реальну інфляцію гривні. ФОТО: inlviv.in.ua

Борщ є візитівкою української національної кухні. За століття свого існування ця страва набула настільки великої популярності, що приписати собі "авторські права" на неї охочі майже всі сусідні народи. Однак історичні записи далекого минулого підтверджують, що саме на українських землях готувати борщ почали вперше.

12 фактів про головну страву української національної кухні назвав шоумен і колишній дипломат Дмитро Чекалкін на своїй сторінці у Facebook.

1. За давніх часів вважалося, що з парою від борщу відлітає до раю душа померлої людини. Тому поминальний обід без цієї страви зазвичай не обходився.

2. Рецептів червоного борщу є понад 70. Найскладніший і найдорожчий — "Борщ київський". Варять його на бульйоні з яловичини, баранини та свинини. Окрім обов'язкових інгредієнтів, додають ще натуральний хлібний квас.

3. За класичним українським рецептом, наприкінці варіння борщ присмачують свіжим свинячим салом, товченим із часником, сіллю та зеленню. Після цього знімають з вогню, накривають кришкою й лишають мінімум на пів години настоятися.

4. На Полтавщині борщ готують на основі курячого бульйону. Подають з галушками.

5. Для Чернігівщини традиційним є борщ з грибними "вушками".

6. На Житомирщині закріпилися два варіанти приготування борщу: поліський і коростенський. Перший готується із додаванням в'ялених в'юнів і грибів, другий – на сухофруктах.

7. Закарпаття своїм рецептом борщу не розжилося. Готують там так званий львівський. Капусту в нього не додають — варять лише з картоплі й буряка.

8. На Галичині в давнину борщ готували дуже рідким. Картоплю в нього не додавали, заправляли засмажкою. Щоб надати кислинки, присмачували вишневим або яблучним соком.

9. Євреї борщ готують виключно на курячому бульйоні й з додаванням великої кількості цукру. Буряк попередньо не тушкують.

10. Томатну заправку в борщ українці почали додавати лише з кінця XIX–початку XX століття: до того на території України помідори поширені не були. Раніше кислинки борщу надавали за рахунок сироватки, кислого молока, кислої капусти, ягід або незрілих яблук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Духмяний і рум'яний: який хліб вважається найкориснішим

11. Неофіційний "індекс борщу" (за аналогією до "індексу Біг-Мака") часто використовується українськими ЗМІ для оцінки купівельної спроможності різних валют та визначення реальної інфляції гривні. Індексом борщу є середня вартість всіх продуктів, необхідних для приготування певного обсягу цієї страви станом на певну дату.

12. Назву на честь борщу отримало невелике місто Борщів на Тернопільщині. Щоосені там проводять фестиваль "Борщ-їв". Гостям там пропонують не лише скуштувати, а й навчитися готувати різні види борщу.

Американець довів через суд, кому належить борщ. Позов чоловік подав на супермаркет, вітрину якого оздоблював неправдивий напис про належність борщу.

Зараз ви читаєте новину «"З парою від борщу відлітає до раю душа": назвали 12 цікавих фактів про головну українську страву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути