Ексклюзиви
вівторок, 08 січня 2013 18:14

Святого Василя

 

14 січня 10.00, Київ, народознавчий комплекс "Мамаєва Слобода",

вул. Михайла Донця, 2

На Святого Василя в "Мамаєвій Слободі" можна буде послухати різдвяну казку Сашка Лірника, покуштувати кабана, печеного на відкритому вогні, та хмільні напої козацької доби. Про старовинні страви розповідає кухар Максим Остяк. Він працював виночерпцем у руському клубі "Культ Ра" в Києві, кальянником – у ресторанах Криму й Буковеля

Максим Остяк, 25 років, кухар, виночерпець

Збитень. Це – стародавній напій, який пили за кожної нагоди. На 5 літрів окропу даємо по дві столові ложки чебрецю та базиліку. Запарюємо, як чай. Потім додаємо перетерту журавлину, вона упарюється. Наприкінці – пару ложок меду й столову ложку з верхом кориці. Виходить густеньке питво, приємного ягідного кольору. Має антисептичні властивості. Рецептів збитня дуже багато – у кожному селі по-іншому робили. Достатньо місця для творчості. Можна ще тертого імбиру додати – взимку добре. Замість журавлини – апельсиновий фреш або яблучний. Немає чебрецю – запарити будь-який трав'яний чайок.

Кардамонівка. Найбільше подобається з усіх настоянок. Колись експериментував із хрінівкою. Дав спробувати Сашку Лірнику. Він випив ковток, очі по п'ять копійок одразу, і мало не матом: "Що це таке?" Кардамонівка – м'яка, радісна. Пречудово йде з будь-яким соком. На 5 літрів горілки дати 100 грамів кардамону в зернах. Пучок м'яти, пучок калини, лимон або півгрейпфрута, склянку цукру. Заливаєте в банку, кладете її в комору чи під ліжко і 10 днів настоюєте.

Настоянка з кореня калгану. Раніше треба було готуватися заздалегідь, влітку зібрати потрібні трави. Зараз усе можна купити в аптеці за кілька гривень. Пачку кореня калгану розмішуємо з 5 літрами горілки, додаємо склянку цукру. За бажанням можна вкинути калини, м'яти, будь-чого – не зіпсує. Тиждень настоювати. Корінь калгану корисний для чоловічої сили. Взимку також хороша настоянка на соснових бруньках – вітамінів багато. Але не напиватися, а вживати як ліки – по 50 грамів на день.

Галушки. Родом із Полтави, то дуже їх люблю. Тісто роблю звичайне, на кефірі. Рву його на маленькі кульки. Окремо запікаю гуску або курку з овочами. Важливо, щоб було багато часнику й моркви. Подобається, коли підливи залишається небагато, але максимально насиченої. Кульки тіста готую на пару. На каструлю натягую марлю, викладаю галушки й закриваю кришкою. Вони стають пухкі й величезні – як півкулака. Надкушуєте і вмочуєте в підливку до печеної птиці.

Картопля із салом. Порізати навпіл картоплю, покласти зверху по шматку сала й запекти. Можна скріпити зубочистками, щоб разом трималися. Шкірку знімати не треба з картоплі. Додати часничку трошки, перчику. Часник узагалі ніде не завадить. Головне – настрій, з яким ви готуєте. Їжа любить спів. Або вмикаю радіо, або щось під ніс бурмочу. Коли співаєш, все смачне виходить.

Борщ із чорносливом. Обожнюю його, аж шкода рецепт розповідати. Спробуйте у звичайний буряковий борщ кинути жменю чорносливу наприкінці. Дивовижний присмак дає.

Зараз ви читаєте новину «Святого Василя ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути