![](https://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/475/475935_1_w_300.jpg?v=0)
14 січня 10.00, Київ, народознавчий комплекс "Мамаєва Слобода",
вул. Михайла Донця, 2
На Святого Василя в "Мамаєвій Слободі" можна буде послухати різдвяну казку Сашка Лірника, покуштувати кабана, печеного на відкритому вогні, та хмільні напої козацької доби. Про старовинні страви розповідає кухар Максим Остяк. Він працював виночерпцем у руському клубі "Культ Ра" в Києві, кальянником – у ресторанах Криму й Буковеля
Максим Остяк, 25 років, кухар, виночерпець
Збитень. Це – стародавній напій, який пили за кожної нагоди. На 5 літрів окропу даємо по дві столові ложки чебрецю та базиліку. Запарюємо, як чай. Потім додаємо перетерту журавлину, вона упарюється. Наприкінці – пару ложок меду й столову ложку з верхом кориці. Виходить густеньке питво, приємного ягідного кольору. Має антисептичні властивості. Рецептів збитня дуже багато – у кожному селі по-іншому робили. Достатньо місця для творчості. Можна ще тертого імбиру додати – взимку добре. Замість журавлини – апельсиновий фреш або яблучний. Немає чебрецю – запарити будь-який трав'яний чайок.
Кардамонівка. Найбільше подобається з усіх настоянок. Колись експериментував із хрінівкою. Дав спробувати Сашку Лірнику. Він випив ковток, очі по п'ять копійок одразу, і мало не матом: "Що це таке?" Кардамонівка – м'яка, радісна. Пречудово йде з будь-яким соком. На 5 літрів горілки дати 100 грамів кардамону в зернах. Пучок м'яти, пучок калини, лимон або півгрейпфрута, склянку цукру. Заливаєте в банку, кладете її в комору чи під ліжко і 10 днів настоюєте.
Настоянка з кореня калгану. Раніше треба було готуватися заздалегідь, влітку зібрати потрібні трави. Зараз усе можна купити в аптеці за кілька гривень. Пачку кореня калгану розмішуємо з 5 літрами горілки, додаємо склянку цукру. За бажанням можна вкинути калини, м'яти, будь-чого – не зіпсує. Тиждень настоювати. Корінь калгану корисний для чоловічої сили. Взимку також хороша настоянка на соснових бруньках – вітамінів багато. Але не напиватися, а вживати як ліки – по 50 грамів на день.
Галушки. Родом із Полтави, то дуже їх люблю. Тісто роблю звичайне, на кефірі. Рву його на маленькі кульки. Окремо запікаю гуску або курку з овочами. Важливо, щоб було багато часнику й моркви. Подобається, коли підливи залишається небагато, але максимально насиченої. Кульки тіста готую на пару. На каструлю натягую марлю, викладаю галушки й закриваю кришкою. Вони стають пухкі й величезні – як півкулака. Надкушуєте і вмочуєте в підливку до печеної птиці.
Картопля із салом. Порізати навпіл картоплю, покласти зверху по шматку сала й запекти. Можна скріпити зубочистками, щоб разом трималися. Шкірку знімати не треба з картоплі. Додати часничку трошки, перчику. Часник узагалі ніде не завадить. Головне – настрій, з яким ви готуєте. Їжа любить спів. Або вмикаю радіо, або щось під ніс бурмочу. Коли співаєш, все смачне виходить.
Борщ із чорносливом. Обожнюю його, аж шкода рецепт розповідати. Спробуйте у звичайний буряковий борщ кинути жменю чорносливу наприкінці. Дивовижний присмак дає.
Комментарии