четвер, 27 серпня 2009 17:52

Помідори закривають з аличею

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Альона Качур із села Вінницькі Хутори на Вінниччині овочі та фрукти зберігає під вакуумними кришками. Повітря із банки викачує спеціальним насосом. У будь-який момент її можна відкрити, взяти частину продуктів і знову ”закатати”
Альона Качур із села Вінницькі Хутори на Вінниччині овочі та фрукти зберігає під вакуумними кришками. Повітря із банки викачує спеціальним насосом. У будь-який момент її можна відкрити, взяти частину продуктів і знову ”закатати”

"Уксус вредний, тому помідори я консервую з аличею, — розказує Валентина Колесник, 42 роки, із села Комарів Вінницького району. — Дно 3-літрової банки встеляю листям вишні й смородини, нарізаю листя та коріння петрушки, пастернаку. Кладу 15–20 ягід аличі. Якщо спіла — можна й 25 штук. Зверху — помідори. Двічі ошпарюю окропом, зливаю воду. А третій раз заливаю киплячим маринадом: на 6 літрів води півкіло цукру і 20 чайних ложок солі".

Вінничанка Олеся Тодосійчук, 27 років, замість аличі використовує кислі сорти винограду:

— У банку із зеленню та спеціями до половини накладаю помідори, потім гроно винограду і знову помідори. На самий верх — кілька кружалець цибулі, по столовій ложці солі й цукру. Усе це заливаю кип"ятком і стерилізую 20 хвилин.

Жителька селища Теплик Тетяна Баклан, 46 років, консервує проквашені огірки.

— Вони набагато смачніші за мариновані, а головне — без оцту.

На дно банок кладе листя хрону, гілочки кропу із суцвіттями, кілька зубків часнику та горошин духмяного перцю, шматочок червоного гіркого перцю. В огірків відрізає плодоніжку і щільно вкладає в банку.

Не варто консервувати на молодика та в повню

— Заливаю огірки холодною ропою. На 3-літрову банку треба три столові ложки солі з гіркою і десь 1,5 літра води. Банки накриваю капроновими кришками і залишаю бродити при кімнатній температурі. Буде текти розсіл, то під кожну банку ставлю глибоку тарілку. Через три дні розсіл зливаю у каструлю, додаю лавровий листок і кип"ячу. Заливаю цим маринадом огірки й закатую. Розсіл спершу буде мутний, але потім всядеться і стане прозорий.

На місяць є кілька днів, коли зібрані овочі й фрукти можуть зберігатися дуже довго і без будь-яких консервантів, пояснює провідний астроном Вінницького планетарію Марія Левченко, 66 років.

— Розріжте яблуко навпіл і поставте догори розрізом при кімнатній температурі один раз за день до нового Місяця, а другий раз — за день до повного Місяця. Ви переконаєтеся, яку силу має Місяць і як він впливає на зберігання фруктів та овочів. На новий місяць зріз яблука підсихає і воно довго не псується, а на повню — практично одразу починає гнити.

Добре робити домашні заготівлі, коли місяць старіє. І навпаки: не варто консервувати на молодика та в повню. Найсприятливіші дні для такої роботи: у вересні — 6–9, 15, 16. У жовтні — 3–7, 12, 31. Нейтральні дні — 23–25 вересня та 21–22 жовтня.

Марія Левченко наголошує, що всі заготовки слід робити з гарним настроєм.


Огірки маринують із гірчицею та часником

Ольга Міщенко, 41 рік, зі Сміли Черкаської області маринує огірки з гірчицею.
4 кг молодих огірків ріже на чотири частини. Додає три столові ложки солі, 250 г гірчиці, три чайні ложки чорного меленого перцю, дві столові подрібненого часнику. До всього додає по склянці цукру й олії.
— Хай постоять 3 години, пустять сік.
Суміш накладає в півлітрові банки. Ставить їх у каструлю з водою і стерилізує 10 хв.

Як використати старі огірки

— Зі старих огірків готую огірки у власному соку, — розповідає вінничанка 51-річна Віра Плахотнюк.
Молоді огірки миє, розкладає на рушник, щоби стекла вода. А старі огірки чистить, вирізає серединку з насінням. І тре на тертушці.
На дно сухої банки кладе листя хрону, смородини, вишні, насіння або гілочки кропу та два-три порізаних зубчики часнику. Зверху насипає столову ложку з гіркою солі.
— Потім наливаю пюре з потертих огірків і складаю в нього просушені огірочки. Це все займає майже півбанки. Потім знов зелень і сіль, зверху — шар огірків і пюре. Дивіться, щоб всі щілини були заповнені тим пюре. На самий верх обов"язково кладу листя хрону — воно не дає закисати. І висипаю останню ложку солі. Закриваю банку пластмасовою кришкою і ставлю в погріб.

Мариновані сливи нагадують оливки

Вінничанка Ольга Ярошевська, 36 років, консервує сливи в гострому маринаді.
В емальовану каструлю вливає склянку води й 250 г оцту. Додає 4 кг цукру, жменю лаврового листя та столову ложку перцю-горошку. Ставить на невеликий вогонь. Помішує, доки не розчиниться цукор.
Висипає повне 10-літрове відро митих слив із хвостиками у велику алюмінієву миску. Заливає їх киплячим маринадом.
Після ошпарювання сливки мають повністю вихолонути. Вони пускають сік. Тому з кожним разом маринаду стає більше.
Рідину слід злити і знову закип"ятити. Так заливати сливи дев"ять разів. Потім все разом довести до кипіння і закрити у стерилізовані банки.

Капусту проварюють 10 хвилин

На Поліссі популярний консервований салат із білої капусти та грибів. Для цієї закрутки годяться білі гриби, грузді та печериці.
52-річна Ірина Тищенко з райцентру Дубровиця Рівненської області.
На один кілограм січеної капусти бере по кілограму грибів і цибулі.
Гриби чистять і ріжуть. Кладуть у друшляк і занурюють у солоний окріп із ложкою оцту. Тримають 5–6 хв., охолоджують.
— Те саме роблю з посіченою білою капустою, — додає господиня, — її варю 10 хвилин. Відвар не виливаю, а готую на його основі маринад.
Відвар розводить водою, наскільки потрібно. Додає до смаку цукру, солі та ставить на вогонь. Вливає оцет і доводить до кипіння ще раз.
Нашатковану цибулю, гриби та капусту розкладає в банки, заливає маринадом і пастеризує. Салат можна їсти за тиждень.

У кабачкову ікру треба покласти майонез

— У мене троє хлопців у хаті, банка помідорів на одну вечерю, — каже 52-річна Катерина Божок із райцентру Городок на Львівщині. — А менший син — студент, то йому ще і в сумку треба покласти. Тому я салатів багато кручу. Цього року кабачки були по півтори гривні, то я ікри накрутила 30 банок.
Для кабачкової ікри треба: 6 кг кабачків, 1 кг цибулі, 1 склянку олії, 1 склянку цукру, 1 ч. л лимонної кислоти, 1 ч. л солі, 0,5 л майонезу, 0,5 л томатної пасти, 1 пачка приправи "Мівіна" та дві головки часнику.
— Кабачки тру на дрібну терку, зернята вирізаю, — продовжує Катерина Андріївна. — Цибулю ріжу кубиками і підсмажую на олії. Додаю томатну пасту, майонез і цукор. Варю на маленькому вогні дві години. Потім — подавлений часник, лимонну кислоту, сіль і приправу. Не думайте, що чайної ложки солі замало, приправа досолить. Варю ще півгодини. Накладаю у стерилізовані банки і закручую. Із порції виходить 12 півлітрових банок.

Овочі чотири місяці будуть свіжі

Жителька Вінницьких Хуторів Альона Качур, 44 роки, не визнає консервованих продуктів. Огірки, помідори, капусту квасить у дубових діжках. А фрукти — сушить.

— Ми практично не купуємо цукерок, — каже Качур. — Позаторік купила електросушарку. Тепер їмо сушені вишні, полуницю, сливи, персики. А яка смачна сушена диня, кавун! Діти досушити не дають, з"їдають. Якщо ж фрукти опустити в сироп, а потім посушити, виходять дуже смачні цукати.

Черешню без кісточки сушать 16 год., персик — 6 год., грушу та аличу — 24 год. Зберігає сухофрукти в скляному посуді.

— Раніше клала в полотняні торбинки, але в них швидко заводилася міль, — каже господиня. — А торік купила вакуумний насос із спеціальними кришками. Сушені фрукти засипаю в банку, накриваю кришкою і відкачую повітря. Коли треба, відібрала собі порцію й назад закрила, відкачавши повітря. Дуже зручно. Я вакуумом гриби закривала. А моя знайома передавала на Москву дітям свіжу черешню. І свіжі помідори так зберігає. На низ сипле суху гірчицю, складає сухі помідори й закриває. Каже, стоять до Нового року.

Зараз ви читаєте новину «Помідори закривають з аличею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути