— Готую варення з кульбаби. Це мій еліксир здоров'я, — розповідає Любов ЛИПИНЕЦЬ, 63 роки, із селища Мирове Нікопольського району Дніпропетровської області. — Смак і густина нагадують мед.
Робить його наприкінці травня під час масового цвітіння. На добу замочує 400 квіток. Варить у 500 мл води 20 хв. Додає 1 кг цукру, два порізані неочищені лимони й кип'ятить ще 5 хв. Охолоджує, проціджує. Рідину проварює 2–3 хв. і розливає по банках. Приймає вранці по 1 ст. л.
— Кульбаба покращує обмін речовин й допомагає побороти втому. Це протизапальний і тонізуючий засіб. Він чистить кров і виводить надлишок холестерину, — говорить столичний фітотерапевт 42-річний Віктор Деркач. — Кульбабове варення приємніше пити, ніж гіркий настій з цієї квітки. Для нього перекручують у м'ясорубці цвіт з молодим листям. Віджимають крізь марлю сік. Він багатий вітамінами, але шкодить людям з високою кислотністю шлунка.
Варення з кульбаб корисне також для профілактики кашлю та бронхіту. Для цього його слід приймати по 2 ст. л. на день.
Коментарі