— Обожнюю виноград. Як тільки сезон починається, активно на нього налягаю. Не маю проблем ні з імунітетом, ні з осінніми депресіями. А от подружка його геть не любить. Тільки-но похолодає, починає скаржитися на слабкість, утому, апатію. Купує вітаміни. Тільки тоді їй стає легше, — каже 27-річна Ірина Чепурна з Кривого Рогу Дніпропетровської області.
— Виноград містить майже 150 корисних речовин. Серед них вітаміни С, Е, Р. Також є практично всі вітаміни групи В. Відсутній тільки В12, — каже фахівець із харчування 56-річна Зоя Ларіонова з Харкова.
Також у винограді є селен, цинк, мідь, залізо, кальцій, калій, магній, марганець, алюміній, бор, йод, кобальт та інші важливі елементи. Нестача їх призводить до порушення багатьох функцій організму.
— У складі винограду є багато антиоксидантів. Вони захищають організм від токсинів і радіації. Також зміцнюють судинну сітку капілярів і підвищують активність вітаміну С. Найбільше їх зосереджено в шкірці винограду.
Кількість антиоксидантів впливає на колір ягід. Що темнішим є сорт, то більше їх у ньому. Після обробки винограду антиоксиданти не руйнуються. Містяться не лише у свіжому винограді, а й у вині.
— Найкориснішим у цьому плані є червоний і чорний виноград. У зелених сортах антиоксидантів менше. Проте є в них інші переваги. Людям із харчовими алергіями й захворюваннями печінки зелені сорти підходять більше.
Виноград сприяє покращенню роботи головного мозку. Він поліпшує пам'ять, швидкість реакції й концентрацію уваги. Також знижує ризик розвитку слабоумства. Знімає набряк, чинить антиоксидантну й заспокійливу дію.
— Здоровим людям протягом дня рекомендують з'їдати два невеликі грона винограду. Хворим на діабет або захворювання шлунково-кишкового тракту вживання цих ягід краще обмежити. Хоча інколи лікарі дозволяють діабетикам вранці з'їдати по чотири-п'ять ягідок.
У сушеному винограді вміст корисних речовин збільшується. Однак разом із тим зростає й концентрація цукру. Тому хворим на діабет слід бути обережними із вживанням родзинок.
— Включити в раціон сушений виноград варто любителям солоної їжі. Завдяки високому вмісту калію, цей продукт допоможе запобігти появі надміру солі. Зокрема, попередить підвищення тиску й утворення набряків.
Корисним є і виноградне листя. У ньому міститься чимало антиоксидантів, цукру майже немає. Додавати листя винограду можна в страви. Також добре заварювати з нього чай.
Коментарі