Переваг у курячого м'яса багато, але споживачів хвилює питання - наскільки воно безпечне. Вирощування курей на птахофабриках асоціюється зі згодовуванням їм гормонів та антибіотиків разом з комбікормом. Також ходять чутки, що перед продажем будь-яке м'ясо, в тому числі і курку, накачують водою для збільшення маси.
Щоб перевірити це, незалежний Центр Експертиз "ТЕСТ"вирішив провести порівняльні тести курячого філе. Для тестування було взято 6 марок курячого філе: "Гаврилівські курчата", "Знатна курка", "Львівська курка", "Наша ряба", "Чебатурочка", "Епікур".
Для дослідження було закуплено 6 зразків курячого філе. П'ять з них закуповувалися в супермаркетах у запакованому вигляді. Лише марка "Львівська курка" була придбана на базарі на вагу. Продукція була перевірена за різними показниками, в першу чергу, на її безпеку. Також було оцінено, наскільки правильно розібране м'ясо, його товарний вигляд.
Маркування та упаковка
Упаковка курячого філе в межах тесту була різна. На ринку м'ясо продається зовсім без неї, на вагу, це найгірший варіант з гігієнічної точки зору і можливості обвітрювання. Найкращим варіантом є лоток і метод фасування в захисному середовищі ("Наша ряба" та "Епікур"). Такий підхід забезпечує кращий захист продукту і достатній термін зберігання.
До речі на маркуванні іноді зустрічається і використання консервантів, а оскільки куряче філе продукт, що швидко псується, тому наявність консервантів говорить про більш тривале зберігання м'яса, що не є добре.
Лабораторні дослідження
Головне питання, яке хвилює споживачів: чи є в курячому філе гормони і антибіотики? Ці параметри перевірили в першу чергу. Тестування показало - ні гормонів, ні антибіотиків, ні мікотоксинів (афлатоксину В1) в курячому філе виявлено не було.
Другий напрям показників безпеки – це мікробіологічні - за загальним вмістом мікроорганізмів (МАФАМ). Два зразка не пройшли перевірку: перевищення було зафіксовано у "Львівська курка" і "Чебатурочка". Другий показник порадував: сальмонели не було в жодному зразку курятини.
Багато зауважень було по масі продукції. Згідно нормативів при масі нетто до 1 кг допускається відхилення в -15 г, якщо маса більше, то -1,5% від маси. У 4 з 6 зразків відхилення було більше допустимого. Без зауважень по вазі були тільки "Наша Ряба" та "Гаврилівські курчата".
Швидше за все проблема в тому, що деякі виробники зважують продукцію разом з лотком, плівкою, серветкою.
Ще одним пунктом випробування була перевірка на вміст вологи (води). Згідно з довідковими даними вміст вологи в курячому філе досягає 69-74% і може бути вище приблизно до 7% якщо після забою застосовується водяне охолодження (на сьогоднішній день саме так і охолоджується м'ясо). Всі зразки були в межах норми.
Органолептична оцінка
Особливу увагу було приділено правильному обробленню філе. Вимоги до продукту такі:
поверхня чиста, суха, але не обвітрена;
колір м'яса рожевий або блідо-рожевий;
консистенція пружна, при натисканні пальцем м'язи швидко відновлюють форму;
ніяких слідів шкіри, кісток або синців, згустків крові;
без стороннього запаху.
Саме таким має бути якісне охолоджене філе. Без зауважень за органолептикою була тільки марка "Наша ряба". Невеликі недоліки були у "Гаврилівські курчата" (шматочки шкіри) і "Епікур" (синець). У м'яса "Знатна курка" був виявлений синець, такий же дефект був і у "Львівська курка" разом зі шматочком хрящика. У "Чебатурочка", незважаючи на наявність серветки в піддоні, було занадто багато рідини. Стороннього запаху не було в жодному із зразків.
За результатами порівняльного тестування загальну оцінку "відмінно" отримала марка "Наша ряба", загальна оцінка "добре" у філе "Гаврилівські курчата". Продукція марки "Епікур" отримала "задовільно". Це найдорожчий зразок з вартістю 147 грн за 1 кг.
Оцінку "погано" отримали "Львівська курка" і "Чебатурочка" отримали оцінку "погано". Вагове філе з базару "Львівська курка" було найдешевшим: 85 грн за 1 кг м'яса.
На великих птахофермах найчастіше вирощують так звані "гібридні кроси" - найвдаліші суміші порід. Найпоширенішими породами курей-бройлерів, тобто м'ясними, є породи кохінхин, брама, корніш, фавероль, лангшан, доркінг, плімутрок.
Спільними важливими характеристиками для таких порід є можливе досягнення маси до 4,5 кг (до 5,5 у півнів), невисока яйценосність, швидкий набір маси. Менш ніж за два місяці маса бройлера повинна досягти 2,5 кг і тоді вони йдуть на забій.
До речі, слово бройлер походить від англійського broil (смажити, горіти).
Коментарі