Для підтримки здоров'я серця важливо знижувати ризик утворення бляшок, які можуть закупорювати артерії.
Поява бляшок - один з основних факторів ризику серцево-судинних захворювань, інфаркту та інсульту, пише Parade.
Є кілька причин, чому утворюються бляшки. Великий вплив має куріння, стрес і тривога, малорухливий спосіб життя, ожиріння, високий кров'яний тиск і високий рівень холестерину. Все це фактори ризику утворення бляшок.
Кардіологи розповіли, яка їжа найгірша для артерій. В першу чергу йдеться про смажені страви.
"Найгірша їжа для артерій - це продукти, приготовані на оліях, до яких відносяться майже всі кулінарні масла, за винятком оливкової олії екстра-вірджин і масла авокадо", - пояснює Мері Грін, доктор медицини, кардіолог з Manhattan Cardiology і автор LabFinder.
Навіть ці корисні масла слід використовувати економно і не смажити продукти у фритюрі.
Харлан Крумхольц, доктор медичних наук, професор кардіології Єльської школи медицини, повністю погоджується з нею, стверджуючи, що трансжири, які зазвичай містяться в частково гідрованих оліях і в багатьох оброблених і смажених продуктах, підвищують ризик серцево-судинних захворювань. Одне з наукових досліджень показало, що на кожні 2% трансжирів в раціоні людини на 23% підвищується ризик серцево-судинних захворювань.
Причина, чому трансжири настільки шкідливі для здоров'я серцево-судинної системи, полягає в тому, що вони підвищують рівень шкідливого холестерину ЛПНЩ і одночасно знижують рівень хорошого холестерину ЛПВЩ.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали шість переваг чаю з куркумою: як приготувати золотий напій
Трансжири настільки шкідливі для здоров'я, що управління з контролю за продуктами та ліками заборонило виробникам продуктів харчування використовувати частково гідровані олії. Однак, за словами доктора Гріна, трансжири все одно можуть з'являтися в продуктах, що піддаються надвисокій обробці, і тому краще по можливості уникати упакованих і оброблених продуктів.
Будь-яка їжа, приготована у фритюрі, наприклад, картопля фрі, кільця цибулі, смажені морепродукти та пиріжки, також є джерелом трансжирів. Це одна з причин, чому повітряна фритюрниця стала такою популярною: вона "смажить" їжу повітрям, а не небезпечними маслами.
Якщо ви хочете зберегти свої артерії здоровими, виключіть зі свого раціону смажену їжу.
Є п'ять поширених міфів, які спотворюють реальну картину навколо холестерину, його ролі у вашому здоров'ї.
Насправді, холестерин, який часто описують як жироподібну, воскоподібну речовину, необхідний людському організму.
Він відіграє ключову роль під час розвитку плода, а також входить до складу клітинних мембран і стимулює вироблення найважливіших гормонів.
Однак його надлишок може призвести до закупорки артерій і підвищення ризику серцевих захворювань.
Коментарі