Чим корисна соя, розповідати можна багато. По-перше, у продукті міститься багато різних мінеральних елементів, необхідних для нормальної роботи людського організму. Це, наприклад: калій і кальцій, магній і фосфор, натрій і залізо. Їх у сої в сім разів більше, ніж у пшеничному хлібі. По-друге, завдяки вітамінам В, Е і D соя може перешкоджати старінню, а завдяки ненасиченим жирним кислотам - служити бар'єром для зростання ракових клітин.
Безперечна користь сої й у тому, що, вживаючи її в їжу, людина не буде схильною до алергії, не захворіє на остеопороз, ожиріння, ішемію. Велика кількість цукрів у складі продукту (стахіози, раффінози) використовується як джерело поживних речовин біфідобактеріями. Що більше біфідобактерій в організмі, то менший ризик захворіти на рак, дисбактеріоз, і менше буде шкідливих бактерій в організм. А отже, збільшиться тривалість життя.
Холін і лецитин, що містяться в сої, беруть участь у відновленні мозкових клітин нервової тканини. Саме вони відповідають за такі функції, як планування, навчання, мислення, пам'ять, концентрація, рухова активність тощо.
Утім, цим корисні властивості сої не обмежуються. З цієї рослини готують соєве м'ясо, користь якого для організму доволі мала. У ньому немає холестерину, гормонів, адреналіну. Воно легше засвоюється. Його можна сміливо вживати людям, які страждають на ожиріння, без ризику набрати додаткові кілограми.
Корисні властивості має й так зване соєве молоко. Цей солодкуватий напій не містить лактози, яка може спричинити алергію або діатез у дітей. Його рекомендують хворим на гастрит і виразку шлунку, тому що від такого молока шлункового соку виділяється менше, ніж від коров'ячого.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 корисних продуктів, які шкодять здоров'ю й фігурі
Водночас науковими дослідженнями доведено, що соя не так уже й безпечна для здоров'я - певну шкоду цей продукт також може заподіяти. надмірне його вживання нерідко стає спричиняє недостатню функцію щитоподібної залози, зупинку росту в дітей, гормональні збої (останнє особливо небезпечно майбутнім мамам). Крім цього, шкода сої - у здатності спровокувати риніт, астму, діарею, екзему, коліт, дерматит, кропив'янку та інші захворювання, зашкодити нормальній роботі нирок.
Зі зменшенням ризику серцевих проблем пов'язана заміна червоного м'яса на рослинний білок, що міститься в бобових, горіхах чи сої.
Американські дослідники базували висновки на спостереженні за 43 272 чоловіками. Віком у середньому – 53 роки. Спостереження проводилося майже 30 років. Воно пояснює, що загалом ризик серцево-судинних хвороб може зменшити зниження споживання червоного м'яса й заміна його на цільнозернові, молочні продукти.
Коментарі