Зі зменшенням ризику серцевих проблем пов'язана заміна червоного м'яса на рослинний білок, що міститься в бобових, горіхах чи сої.
Висновки науковців про те, що харчування знижує ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця, яка є найчастішою причиною смерті українців, підтверджує нове дослідження, пише "Українська правда".
Американські дослідники базували висновки на спостереженні за 43 272 чоловіками. Віком в середньому – 53 роки. Спостереження проводилося майже 30 років. Воно пояснює, що в загальному ризик серцево-судинних хвороб може зменшити зниження споживання червоного м'яса і заміна його на цільнозернові, молочні продукти.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У картоплі міститься більше калію, ніж у бананах: цікаві факти
"Ми провели багато досліджень, під час яких люди відмовлялися від червоного м'яса, натомість більше звертали увагу на рослинну дієту", – каже кардіолог New York-Presbyterian Medical Group Queens Анджалі Датта.
Експеримент сфокусували на чоловіках в США, але цілком імовірно, що ці результати не сильно відрізнятимуться і для жінок. На момент початку дослідження 1986 року жоден із чоловіків, за якими розпочали спостереження, не мав проблем із серцем і не хворів раком. Учасники заповнювали анкету про своє харчування кожні 4 роки. За 30 років спостереження зафіксували 4456 випадків ІХС, а 1860 з них завершилися смертю.
Науковці вважають, що кожна порція мяса в день збільшує ризик ішемічної хвороби серця на 12%, необроблене м'ясо підвищує ризик на 11%, тоді як перероблене м'ясо, наприклад, хот-дог чи бекон, підвищує ризик одразу на 15%. Натомість одна порція рослинних білків, як от горіхи, квасоля чи соя, зменшили вірогідність ІХС на 14%.
"Рослинні продукти також насичують організм жирами, клітковиною, антиоксидантами. Вони можуть принести користь здоров'ю серця за рахунок збільшення захисного холестерину і покращення функції кровоносних судин серця", – сказала Роуч.
До 2035 року вартість лабораторного м'яса буде в 10 разів нижче, ніж натурального. Синтетичні білкові продукти стануть набагато смачнішими, кориснішими й ситнішими, порівняно зі звичайним м'ясом. Такими висновками поділились дослідники американського аналітичного центру RethinkX.
Коментарі