
Каперси додають стравам особливого середземноморського шарму. Вони мають пікантний, трохи кислуватий смак і часто з'являються у стравах італійської чи грецької кухні.
Але що ж це за продукт насправді, звідки він походить і як правильно його вживати. Розповімо, з чим поєднувати каперси, яку користь вони можуть принести організму.
Що таке каперси та з чим їх їдять
В їжу вживають бутони чагарника, які за розміром і формою трохи схожі на невеликі зелені оливки. Каперси стали популярними ще за часів Древньої Греції, де їх використовували як аперетив.
100 г консервованих каперсів містять:
23 ккал;
2 г білків;
5 г вуглеводів;
0,9 г жирів.
В чому користь каперсів
Каперси вирізняються трохи терпкуватим і гострим смаком. Найбільше вони нагадують гірчицю - і це не дивно, адже містять гірчичну олію.
Продукт має антидіабетичні та антиоксидантні властивості, містить фосфор, кальцій, холін, мідь, залізо, йод, калій, марганець, натрій, а також вітаміни С, А, Е, РР, К і групи В.
Каперси допомагають підтримувати здоров'я репродуктивної системи жінок, запобігають розвитку раку яєчників і шийки матки.
Бутони каперсника багаті на клітковину, а тому добре діють на травну систему, насичують організм. У продукті додатково міститься вітамін А, який покращує здоров'я волосся, нігтів і шкіри.
Для чоловіків каперси - продукт номер один в раціоні. Вони позитивно впливають на опорно-руховий апарат, м'язову систему. А ще допомагають підтримувати роботу серцево-судинної системи, зменшуючи ризики виникнення патологій серця.
Завдяки кальцію та фосфору каперси корисні і для дітей. Вони покращують м'язову тканину, роблять кістки сильнішими. А ще цей продукт підвищує роботу мозку. Однак варто зазначити, що включати каперси до дитячого раціону варто після трьох років, і дуже обережно. Можливе виникнення алергічної реакції.
Кому не можна їсти каперси
Зазвичай протипоказання для вживання каперсів пов'язані з хронічними захворюваннями. Консервовані бутони містять велику кількість натрію, тому їх варто вживати з обережністю людям із серцево-судинними захворюваннями.
За надмірного вживання каперси можуть спровокувати набряки і підвищення артеріального тиску. Тому вони протипоказані людям з патологіями сечовивідних систем, нирок. А ще вони можуть стати причиною загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.
Можлива індивідуальна непереносимість каперсів, алергічна реакція на продукт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шість сухофруктів, які варто їсти регулярно
Як вибрати і зберігати каперси
У свіжому вигляді каперси дуже гірчать, тому їдять їх лише консервованими, соленими, маринованими. Під час вибору продукту зверніть увагу на розмір бутонів. Вважається, чим менші каперси, тим яскравіший у них смак.
Також зверніть увагу на країну-виробника. Найкраще, якщо це буде Італія або Греція.
Віддавайте перевагу каперсам у скляній банці зі щільною кришкою. Важливо, щоб маринад не був каламутним на вигляд.
Цей продукт доволі унікальний, а тому замінити його нічим неможливо. Можете спробувати додати до маринаду або соусу зелені оливки, мариновані огірки, гірчичне масло. Але смак буде інакшим.
З чим їдять каперси
Каперси мають низьку калорійність, однак вводити їх у раціон варто з обережністю. Річ у тому, що в консервованому продукті дуже багато солі. Найпростіший варіант - додати каперси до соусу. Наприклад, саме вони роблять смак легендарного соусу тартар таким особливим.
Каперси допомагають підсилити смак вегетаріанських страв. Їх можна поєднувати з помідорами, анчоусами, оливками, лимоном.
Мариновані каперси чудово підходять до рибних і м'ясних страв. Наприклад, їх можна додати до супу, рибної ікри, овочевого салату. А ще вони добре смакують із копченим лососем. Додати каперси можна навіть до звичайного пюре.
Солянка може подразнювати шлунок, тому її не варто їсти тим людям, які мають гастрит та виразку шлунку. Негативно цей суп також впливає на серцево-судинну систему, оскільки має велику кількість м'яса та сала. А тваринні насичені жири у великій кількості можуть підвищувати "поганий" холестерин.
У цей суп додають велику кількість кислих продуктів - каперси, мариновані огірки та лимон. Ці продукти небезпечні для людей, які мають підвищену кислотність та захворювання підшлункової залози.
Коментарі