3 грудня 1586 року англієць Томас Герріот з Америки в Європу завіз картоплю. Довгий час вважалася отруйною, тому використовувалася аристократами, як декоративна рослина. Її висаджували в садах, бо гарно цвіла і пахла. В 1771 році Паризька медична академія визнала, що бульби не є небезпечними для споживання.
Вперше картопля замінила хліб в Ірландії. Пізніше популярності набула в німецьких селян у воєнні часи. Так й поступово та неквапливо увійшла в раціон європейців.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна збільшила імпорт картоплі на 60%: хто й скільки нам постачає
В залежності від місця вирощування і сорту в бульбі міститься 11-25% крохмалю, близько 2 г - білка, 0,3% - жиру. Широко використовується в кулінарії - існує понад 500 страв із картоплі. Її запікають, варять, обсмажують. Продукт чудово поєднується із м'ясом, грибами та рибою. В Україні бульба відома кожному, адже стала основним компонентом національних страв: дерунів, вареників та борщу.
Цікаві факти:
- Більше 7% вирощеної в США бульби використовують для приготування картоплі фрі.
- В Україні вирощують понад 100 сортів картоплі.
- У ній міститься більше калію, ніж в бананах, більше вітаміну С, ніж в апельсинах, і більше клітковини, ніж у яблуках.
- В одній картоплині середнього розміру близько 100 калорій.
- Україна займає третє місце у світі за кількістю споживання картоплі — понад 130 кг на душу населення.
- Свіжий картопляний сік використовують, як лікувальний засіб при виразці шлунка, гастритах, запорах і гіпертонії.
Картопля частий гість на кухні більшості українських господинь. Адже з неї можна приготувати незліченну кількість смачних, а головне простих страв. Якщо звичайне пюре та суп набридли - можна поекспериментувати.
Коментарі