понеділок, 18 листопада 2024 05:10

Домашні м'ясні консерви можуть призвести до паралічу і смерті

Домашні м'ясні консерви можуть призвести до паралічу і смерті
Ботулізм - це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно. Фото: dpss-ks.gov.ua

Ботулізм - це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно.

Захворювання викликає токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum у м'ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених у домашніх умовах, в'яленому м'ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м'яса (ковбаси, шинки) тощо. Про це повідомив Центр громадського здоров'я.

Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані в'ялені/копчені продукти або недостатньо термічно оброблені консервовані продукти саме домашнього консервування із м'яса, риби, овочів, грибів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родина наїлася грибів та отруїлася. Дитина добу провела у реанімації

Які симптоми

через 12-36 год після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми: нудота, блювання, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, труднощі з ковтанням, м'язова слабкість - важко рухатися, говорити, дихати;

зір - нечіткий або виражене двоїння предметів перед очима.

Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення м'язів. Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми.

У разі повного паралічу дихання людина може померти.

Як запобігти ботулізму

Категорично відмовитися від в'яленої риби, консервованих домашніх м'ясних консервів і грибів.

Пакування у вакуум риби чи копченого м'яса не гарантує їхньої безпеки.

Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами.

"Пам'ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати. У разі підозри ботулізму - негайно звертайтеся до лікаря", - пише Центр громадського здоров'я.

Вживання спиртових напоїв пов'язане з більш ніж 200 захворюваннями і розладами, зокрема й хворобою, яка є другою причиною смертності в Україні - раком.

Куріння будь-яких тютюнових виробів шкодить організму незалежно від дози. Тютюновий дим містить понад 7 тис. хімічних елементів. З яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 спричиняють онкологічні захворювання.

Зараз ви читаєте новину «Домашні м'ясні консерви можуть призвести до паралічу і смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути