Ботулізм - це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно.
Захворювання викликає токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum у м'ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених у домашніх умовах, в'яленому м'ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м'яса (ковбаси, шинки) тощо. Про це повідомив Центр громадського здоров'я.
Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані в'ялені/копчені продукти або недостатньо термічно оброблені консервовані продукти саме домашнього консервування із м'яса, риби, овочів, грибів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родина наїлася грибів та отруїлася. Дитина добу провела у реанімації
Які симптоми
через 12-36 год після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми: нудота, блювання, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, труднощі з ковтанням, м'язова слабкість - важко рухатися, говорити, дихати;
зір - нечіткий або виражене двоїння предметів перед очима.
Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення м'язів. Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми.
У разі повного паралічу дихання людина може померти.
Як запобігти ботулізму
Категорично відмовитися від в'яленої риби, консервованих домашніх м'ясних консервів і грибів.
Пакування у вакуум риби чи копченого м'яса не гарантує їхньої безпеки.
Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами.
"Пам'ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати. У разі підозри ботулізму - негайно звертайтеся до лікаря", - пише Центр громадського здоров'я.
Вживання спиртових напоїв пов'язане з більш ніж 200 захворюваннями і розладами, зокрема й хворобою, яка є другою причиною смертності в Україні - раком.
Куріння будь-яких тютюнових виробів шкодить організму незалежно від дози. Тютюновий дим містить понад 7 тис. хімічних елементів. З яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 спричиняють онкологічні захворювання.
Коментарі