вівторок, 04 лютого 2025 10:52

Що станеться, якщо регулярно їсти грейпфрут, який корисний не усім

Що станеться, якщо регулярно їсти грейпфрут, який корисний не усім
Назвали головні корисні властивості грейпфруту і кому він протипоказаний Фото: pinterest

Грейпфрут не тільки соковитий і смачний фрукт, а й джерело поживних речовин.

Він багатий на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та інші рослинні сполуки, які корисні для організму. Зокрема, грейпфрут містить у собі велику кількість вітаміну C, пише Eating Well.

Втім, важливо знати, що їсти його надміру не можна. Можуть виникнути проблеми.

Чим корисний грейпфрут

"Один середній рожевий грейпфрут забезпечує майже 100% добової норми вітаміну C, який є потужним антиоксидантом і підтримує імунну систему", - каже дієтологиня Кортні Пелітера.

Крім того, він забезпечує 16% добової норми вітаміну A, який також відіграє важливу роль в імунітеті.

А ще цей фрукт відомий як один із найпопулярніших продуктів для схуднення - він низькокалорійний.

"Тому багато людей включають його у свій раціон під час схуднення", - пояснює дієтологиня Саманта Маклеод.

Він містить багато клітковини і води, що сприяє відчуттю ситості. Один цілий фрукт містить приблизно 100 калорій і на 90% складається з води.

Корисний для серця

Ще експерти зазначають, що клітковина, яка міститься в грейпфруті, корисна для серця і в профілактиці серцево-судинних захворювань. Вона сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину (LDL), нормалізує кров'яний тиск і рівень цукру в крові, йдеться в дослідженні. А калій, який також міститься в грейпфруті (у кількості 7% від добової норми), важливий для регулювання артеріального тиску.

Дієтологи заявляють, що грейпфрут також може допомогти регулювати рівень цукру в крові. До того ж він містить кверцетин, фітохімічну сполуку, яка сприяє виробленню інсуліну підшлунковою залозою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клітковини більше, ніж в яблуці: які фрукти й ягоди варто додати до раціону

Кому грейпфрут протипоказаний

Грейпфрут може спричиняти деякі проблеми у певних груп людей. Наприклад, грейпфрут може змінювати засвоєння деяких ліків в організмі. Фрукт блокує дію ферменту CYP3A4, який відповідає за метаболізм багатьох препаратів, йдеться в дослідженні.

У результаті концентрація ліків у крові може або збільшуватися, або зменшуватися, що може призвести до побічних ефектів або зниження ефективності лікування. Важливо проконсультуватися з лікарем, перш ніж вживати грейпфрут паралельно прийому будь-яких ліків.

Крім того, грейпфрут, як і інші цитрусові, має високу кислотність, що може сприяти руйнуванню зубної емалі. А ще впливає на кислотний рефлюкс (ГЕРХ) через власну високу кислотність.

Вживання грейпфрута також може посилити симптоми печії.

Фрукти - джерело вітамінів, мінералів і клітковини. Вони корисні для здоров'я і для талії. Адже забезпечують ситість протягом тривалого часу, не дозволяють переїдати.

Проте якщо маєте на меті схуднути, вам підійде не кожен фрукт. Деякі з них досить калорійні і можуть дати прибавку у вазі не набагато меншу, ніж випічка та цукерки.

Зараз ви читаєте новину «Що станеться, якщо регулярно їсти грейпфрут, який корисний не усім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути