Зелене яблуко стало символом нації, яка переймається своїм здоров'ям, поділяє спільні цінності та не боїться їх відстоювати.
Про це написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
"Минулий тиждень став для нас хорошим тренуванням в боротьбі за позитивні зміни, потужним викидом окситоцину та подарував нам нові символи здоров'я. Яблука — корисна та зручна їжа, коли треба очікувати на рішення суду", - пожартувала Супрун, додавши слова подяки всім, хто "були з нами в ці дні та їли зелені яблука".
За її словами, яблука (і не тільки зелені) дуже корисні, їх треба їсти щодня:
- Яблука містять пектин — розчинну клітковину. В одному яблуку середнього розміру міститься п'ята частина денної норми клітковини. Бактерії, що живуть в нашому кишківнику, утворюють з клітковини жирні кислоти з коротким ланцюгом та незамінні амінокислоти, що нам необхідні.
- Щодо вітаміну C, то їх в одному яблуку не так багато — десята частина денної норми. Але ж хто зупиняється і з'їдає лише одне яблуко.
- Яблучна яскрава шкірка — це джерело флавоноїдів, сполук, які мають антиоксидантну дію. Дослідження показали, що споживання яблук та інших яскравих продуктів на чверть знижує ризик раку підшлункової залози.
- Окрім цього метааналіз про споживання яблук та ризику різних видів раку показав, що яблука допомагають знизити ризики раку легень, а також колоректального раку, молочної залози та шлунково-кишкового тракту.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад, як вчасно розпізнати рак
- Поліфеноли яблук також зменшують прояви астми, хвороби Альцгеймера, а клітковина стає на заваді атеросклерозу і запобігає коливанню рівня цукру.
- Яблука в раціоні щодня зменшують ризики появи діабету ІІ типу. В одному 9-річному дослідженні було виявлено, що споживання одного або кількох яблук на день зменшувало ці ризики на 28%, у порівнянні з людьми, що не вживали яблук взагалі.
- Яблука допомагають берегти здоров'я серця та судин. До прикладу, регулярне споживання свіжих яблук сприяє зниженню рівня тригліцеридів і ліпопротеїнів низької щільності ("поганого" холестерину), але не яблучного соку. Зокрема споживання яблук зменшує ризики інсульту.
- Яблука запобігають переїданню та допомагають тримати в нормі вагу. Клітковина в них зберігає тривалий ефект насичення. Водночас дослідники виявили, що регулярне споживання багатих на клітковину та з низьким глікемічним індексом фруктів, особливо яблук, пов'язано з найменшою часткою збільшення ваги з часом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун назвала помилкові твердження про вакцинацію від кору
Щоби яблука були максимально корисними, їх треба їсти в свіжому вигляді, ретельно мити, але краще не чистити. Саме в шкірці багато клітковини та поліфенолів. Водночас не варто боятися пестицидів — на яблуках вже не самі пестициди, а їхні залишки, бо пестициди швидко руйнуються на сонці. Цього достатньо, щоби зменшити їхню кількість.
Знизити рівень холестерину допоможуть зміна способу життя та здорове харчування. У випадку проблем зі здоров'ям контролювати холестерин можна за допомогою статинів, які призначаються виключно за порадою лікаря, радить в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
"Є два основних способи його зменшити: дієта плюс висока фізична активність; ліки, серед яких, головним чином, це статини — засоби, що впливають на синтез холестерину", - пише Супрун. - Потреба у лікуванні статинами може зникнути, якщо людина змінює свій спосіб життя — кидає палити, зловживати алкоголем, покращує харчування, нормалізує вагу та збільшує рівень фізичної активності.
Дорослі повинні робити аналіз на визначення холестерину кожні 4-6 років. Ті, хто знаходиться в групі ризику (має сімейну історію серцево-судинних захворювань, надмірну вагу чи діабет), мають робити це частіше.
Коментарі