56 грн коштує кілограм твердого сиру сорту Російський у столичних супермаркетах "Сільпо". Більшість сортів дорожчі, по 59–79 грн/кг. У січні–лютому 2010 року сири продавали вдвічі дешевше.
Також зменшився асортимент. Під склом 15–20 сортів. Літровий пакет молока теж подорожчав на 1–1,7 грн.
Дорогі продукти почали купувати менше. 32-річна Ілона Сусь торгує сиром та маслом на вінницькому Центральному ринку.
— Після подорожчання люди беруть по 100 грамів сиру. Самий ходовий сорт — російський. Масло беруть дешеве. Люди не зважають, що в ньому багато рослинного жиру. Масло теж дорожчає. Тиждень тому літинське було по 35 гривень кіло. Тепер мусимо продавати по 59.
Найдорожчий у Ілони — сир пармезан Вапнярського заводу. 1 кг коштує 95 грн.
— Ціни на молочні продукти зросли, бо від зими подорожчала сировина, — розповідає керівник відділу збуту Літинського молокозаводу Дмитро Краєвий, 35 років. — Молоко від населення приймаємо по 2,7–3,2 гривні за літр. Зимові розцінки були на гривню нижчими. А ще подорожчав газ.
Подорожчанню сиру в Україні сприяє його дефіцит у Росії. До 40% продукту відправляють туди та в країни Азії.
— До нас постачатимуть сир з Європи. У вересні відпускні ціни українських сироварів зростуть до 55 гривень за кілограм. Уроздріб російський, голландський сири будуть по 70 гривень. Тоді як собівартість європейських сирів, наприклад, гауди — 42 гривні за кіло, — каже Василь Вінтоняк, 40 років, із консалтингової компанії "Інфагро".
Коментарі