понеділок, 01 квітня 2013 00:15

Славетне "Жигулівське" знову варять у Запоріжжі

Автор: фото надане Запорізьким пивзаводом № 2
  Наталія Білоусова працює головним пивоваром на Запорізькому пивзаводі понад 30 років. Вона багато років керувала випуском ”Жигулівського”. Знає, як цей сорт варили за радянських часів
Наталія Білоусова працює головним пивоваром на Запорізькому пивзаводі понад 30 років. Вона багато років керувала випуском ”Жигулівського”. Знає, як цей сорт варили за радянських часів

У 60-х радянський громадянин за статистикою випивав до

12-13 літрів пива на рік. Це було досить небагато у порівнянні з іншими країнами. Лише в 70-х роках минулого століття пивоварінню в СРСР почали приділяти належну увагу: відкривали нові пивні заводи, знизили ціну на продукцію, до того ж з'явилися нові сорти пива.

ЗПЗ-2: нове слово у радянському пивоварінні

30 грудня 1974 відбулося відкриття 2-го Запорізького пивзаводу (ЗПЗ-2). Його будували одні з кращих майстрів пивоваріння — чехи, використовуючи при цьому імпортне чеське обладнання. З восьми загальносоюзних сортів Запорізький пивзавод № 2 у своєму асортименті мав шість. Але головною гордістю підприємства завжди було "Жигулівське".

В 70-80-ті "Жигулівське" Запорізького пивзаводу № 2 стає головним хітом у регіоні. Багато хто пам'ятає, що в черзі за "Жигулівським" можна було провести декілька годин — настільки великим був попит.

"Жигулівське Запорізького Розливу"

У лютому 2013 року Запорізький пивзавод відновив виробництво популярного сорту. Як і багато років тому, це пиво варять за державними стандартами СРСР 1970-х років.

Головний пивовар підприємства — Наталія Білоусова — працює на Запорізькому пивзаводі понад 30 років. Саме вона довгий час керувала випуском "Жигулівського" і тому досконально знає, як цей сорт варили ще за радянських часів і яким він має бути. "Особливість сьогоднішнього "Жигулівського Запорізького Розливу", — говорить Наталія Василівна, — у використанні добірного українського хмелю і солоду для отримання пам'ятного всім смаку".

Рецептура та технологічні параметри повністю відповідають пиву, яке виготовляли в 1970-1980-х роках. Важливо, що сьогодні цей сорт варять на тих самих мідних варницях (сусловарний котел і фільтр-чан — прим. редакції), які були встановлені чехами. Завдяки цьому "Жигулівське Запорізького Розливу" має рівний смак з тонким хмельовим ароматом.

Сьогодні "Жигулівське Запорізького Розливу" випускається в пляшках 0,5 і 2 л. Усі якісні параметри відповідають ГОСТ СРСР: масова частка сухих речовин у початковому суслі складає 11%, вміст алкоголю — не менше 4,2% об.

Першу партію "Жигулівського Запорізького Розливу", розкупили за два тижні. Ось що означає якісний продукт, спогади про який пройшли десятиліття! Продукція пивзаводу № 2 завжди відрізнялася високою якістю, що підтверджується нагородами і медалями, завойованими підприємством за роки існування. Тому "Жигулівське Запорізького Розливу" виробляється і буде вироблятися тільки в Запоріжжі.

Зараз ви читаєте новину «Славетне "Жигулівське" знову варять у Запоріжжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути