— Цьогоріч якась біда із полуницею. Приморозок її нищив тричі. У декого почорніла зовсім. Зацвіла, ягідки пов'язала і почорніла, — бідкається Іван Нечипорук, 64 роки, із Черкас. Має дачну ділянку. Вирощує полуницю, смородину, зелень і городину. — Свою накривав агроволокном. Ніби вижила.
Каже, що найкраще полуниця росте на легких пухких чорноземах, а от на глинистій землі може пропасти.
— Не любить ця ягода протягів і вітру. Найкраще саджати її не скраю, а в середині городу. Добре росте після жита, гірчиці. Рясно плодоносить після чорнобривців, не вражається гниллю, грибками.
На одному місці садити полуницю можна чотири роки поспіль. Землю восени чи навесні слід підживлювати перегноєм.
— Ґрунт застеляють чорним агроволокном. Можна й картоном. Чи сіном — теж добре. Щоб бур'ян не ріс і волога зберігалася. І ягода чиста буде. Не в землі вимазана. Збережеться краще. А я читав ще про голландську методику. Коли полуниця росте ягодами донизу на стелажах. Ловко придумали.
Протягом дозрівання полуницю підживлює. Кілька разів прополює й розпушує землю.
Врожай збирає вручну.
— Сорт Клері уже пробували — він дуже ранній. Ягоди солодкі й ароматні. Олівія — має величезні плоди. А сорти Хоней і Маршал підходять для цілорічного вирощування. Плодоносять до морозів.
Коментарі