— Домашні помідори мають інший смак, ніж куповані, — каже Ніна Бєлашко, 60 років, із Києва. Городину вирощує на дачі.
— Саджаю незвичайні сорти. Всі дивуються. Були в мене помідори смугасті, як кавуни. Оранжеві із зеленою смужкою. Сподобалися фіолетові. Мали своєрідний присмак — інтенсивний кисло-солодкий, трохи терпкий.
Помідори достигають за температури +22–25°С. Не переносять протягів. Люблять полив, якщо земля підсохла. Бо в сирому ґрунті заводиться пліснява й грибки.
— Раджу обривати листя до першого плодового кетяга. Оголені знизу стебла краще провітрюються. Це зменшує ризик захворювань. На кущі має лишатися 15–16 здорових листків. Цього досить. А коли на стеблі зав'яжеться три-чотири грона, верхівку варто відщипнути. Тоді плоди раніше стигнуть, ростуть більші.
— Я теж вирощую чорні й фіолетові томати. Люблю екзотику, — каже Олена Науменко, 56 років, із Броварів під Києвом. — Сорт так і зветься — Фіолетовий. Середньостиглий, стійкий до вірусів. Зрілі плоди на колір як баклажани. Розріжеш — усередині теж фіолетовий. А смак незвичайний.
Учені кажуть, що пігмент фіолетових томатів знижує ризик виникнення раку й серцевих захворювань. Такі помідори містять вітаміни й мікроелементи, які є в чорниці.
3000 сортів помідорів є у світі. Щороку з'являються нові гібридні.
Біля томатів не можна курити
— Не куріть біля помідорів. І мийте руки після тютюну. Я своєму чоловіку так наказую, вже звик, — каже Ольга Дмитренко, 56 років, зі Сміли. — Бо на кущі нападе вірус тютюнової мозаїки. Листя стає крапчасте, а потім мозаїчне. Світло-зелені ділянки впереміш із темно-зеленими. Хворі рослини гірше розвиваються. Квітки засихають, у плодах мало цукрів та органічних кислот. Це знижує врожай.
Коментарі