Тернопільський зоотехнік 45-річний Іван Волянський радить купувати добових курчат на птахофабриках та в інкубаторах. Тут вони здоровіші й коштують дешевше, ніж на базарі. Витрати на молодняк окупляться м'ясом, яйцями, органічними добривами.
— Щоб мати багато крупної птиці, важливо вміти вибирати курчат, — говорить Іван Волянський. — Перевірити їхній слух можна, постукавши по дну картонної коробки з пташенятами. Курчата жваво реагуватимуть на стук, ітимуть на нього.
У здорової птиці живіт має бути м'який. Грудна клітка — пружна, пуповина без крові, клоака рожева й чиста, пух — лискучий. Очі повинні бути ясні, дзьоб — товстий і короткий. Крила щільно притиснуті до тулуба, не відвислі.
— Купуючи бройлерів, покладіть на них долоню. Курча має міцно стояти на ногах, щоб долоня не "просіла". У м'ясних порід може бути збільшений живіт, рихлий пух, сірувато-синюваті лапки. Дзьоб і шкіра бувають різних відтінків.
Перші 6 год. пташенята малорухливі. Дуже активними можуть бути ті, що перетримані в інкубаторі. Зазвичай у них вже виросло пір'я на крилах, і вони мають довші ноги. У старших курчат стать можна визначити, розгорнувши крило віялом. Якщо пір'я однакове завдовжки — півень, різне — курка.
— Перевозьте птахів найкраще в картонній коробці з отворами для повітря. Дно вистеліть м'яким сіном або пошматованим папером чи тканиною. У коробку розміром 30 на 30 сантиметрів можна помістити не більше 25–30 добових курчат. Температура всередині не має перевищувати 30 градусів.
Якщо перевозити пташенят у спеку, їх треба накрити тонкою натуральною тканиною. Вона вбереже від перегрівання. Воно шкодить більше за переохолодження.
Удома курчат слід одразу напоїти водою, нагодувати подрібненим вареним яйцем. Перший місяць у раціоні мають бути сир, яйця, крупи і зелень. Сир слід давати з третього дня, обов'язково змішувати з крупою. Так він не пристає до дзьоба і пір'я.
Коментарі