— Спочатку не повірила, що це гриб. Не думала, що він до таких розмірів може вирости, — розповідає 55-річна Лідія Кириченко з райцентру Чорнобай на Черкащині.
26 серпня вона із сусідкою Любов"ю Дейнегою пішли по гриби в ліс поблизу райцентру. Місцеві називають його Відногою.
— Пройшли увесь лісок — нічого. Думали вертатися. Люба каже: давай ще раз пройдемо. Натрапили на поляну грибів-дощовиків.
Жінки зрізали п"ять грибів. Удома зважили. Найбільший дощовик затягнув на 4 кг. Ще один важив 2 кг, а три найменші — по кілограму.
— Одного гриба навіть розрізати довелося, бо в сумку не влазив. Але цього я не розрізала, — Лідія Кириченко підіймає найбільшого. — Думаю, покажу вдома, бо на слово не повірять.
Гриб-дощовик росте у листяних і хвойних лісах, степах, на луках. Звичайний, їстівний — до 6–8 см у діаметрі. Гігантські діаметром до 20 см і більше зустрічаються рідко. Є дощовик несправжній. Він отруйний, має зеленуватий відтінок. У народі такий гриб називають порхавкою. Якщо наступити, він ніби вибухає.
— Ці гриби живуть тільки три дні, — жінка здирає з гриба шкірку. Їй допомагає онука 9-річна Аня.— Раніше по них на початку осені ходили, то більшість уже трухлі були. Тепер будемо знати, що їх треба в серпні збирати. Я ніжку від нього відрізала. Кину собі під яблуню. Може, прийметься. Там гілки, не копано. Якраз так, як дощовик любить.
Лідія Кириченко розламує гриби і кидає у велику миску.
— Хочу замаринувати. У нас уся сім"я гриби любить. Ну й насмажу, — сміється.
Дощовики використовують у народній медицині. Вважають, вони можуть зупиняти кровотечу. Крім цього, стримують розвиток злоякісних клітин. Гриби можна їсти сирими.
Коментарі