Навесні зростуть ціни на крупи, зернові, м'ясо, яйця. Борщовий набір щомісяця додаватиме по 15%, прогнозує економіст Олег ПЕНДЗИН, 57 років:
— Овочі здорожчають через сезонний чинник. Як правило, різниця між зимовими й літніми цінами становить 100–150 процентів. Зростання їхньої вартості на 15–18 відсотків бачимо із січня-лютого. Це продовжиться.
Подорожчання зерна і похідних від нього продуктів — загальносвітова практика. Насамперед підніматимуться ціни на хліб соціальних сортів, на півтора відсотка щомісяця. Вартість яєць зростатиме, бо 60 процентів її — це комбікорм, до складу якого входять пшениця і кукурудза. М'ясо дорожчатиме перед Великоднем через попит.
Подорожчанню продуктів сприяє збільшення мінімальної зарплати та пенсій, додає Олег Пендзин.
— Отримані надбавки люди несуть на ринки. Продавці це розуміють і миттєво реагують та загинають ціни.
Коментарі