"Деруни — улюблена страва моєї сім'ї. Всі їдять із задоволенням, - каже Віталіна Рознюк. - Але щоб не набридали, подаю із різними соусами. Дуже подобається брусничний. Він кисло-солодкий на смак і трохи гострий. Його готую із маринованої брусниці. Такий рецепт виграє перед заморозкою та проварюванням, бо дозволяє зберегти ягоду практично у свіжому вигляді. Брусницю замочувати дуже просто. На 5 кілограмів ягоди потрібно 3 літра води і 300 грамів цукру. За бажанням можна додавати ще ваніль та корицю, але тоді така ягода згодиться тільки для десертів. Промиті ягоди скласти в банки. Залити сиропом та залишити на 2-3 дні. Потім закрити банки пластмасовими кришками та залишити у прохолодному місці на всю зиму".
Інгредієнти:
12 середніх картоплин
1 велика цибулина
1 яйце
1-2 ст. л. борошна
200 г моченої брусниці разом з рідиною
3/4 склянки цукру
сіль
рослинна олія
1 перчик чилі
Приготування:
Картоплю очистіть і натріть на дрібній тертці.
Сік, що утворився вичерпайте ложкою в склянку, дайте йому відстоятися приблизно 4-5 хвилин, поки на дні склянки осяде крохмаль. Злийте рідину, а крохмаль поверніть в картопляну масу.
Цибулину очистіть і натріть на дрібній тертці, змішайте з картопляною масою, додайте злегка збите яйце, сіль, борошно, ретельно перемішайте.
Викладайте картопляне тісто ложкою на сильно розігріту сковороду і обсмажуйте оладки з обох боків до золотистої скоринки.
Для соусу:
Відкиньте мочену брусницю на сито. Брусничну воду змішайте з цукром, доведіть до кипіння, варіть 1-2 хвилини. Додайте перець чилі за смаком. Остудіть і додайте брусницю в отриманий сироп.
Подавайте деруни гарячими з моченою брусницею в сиропі.
Коментарі