Харчові вподобання українців залежать від регіону проживання. На Київщині й Дніпропетровщині найбільше споживають м'яса. На 1 людину там в середньому припадає 64 кг цього продукту. У Миколаївській області особливо полюбляють овочі й баштанні культури. Щороку там скуповується по 160 кг таких продуктів на 1 людину.
"От на Поліссі, наприклад, де більше грибів, ягід, там менше споживають м'яса. Натомість популярні грибні юшки, вареники, особливо з чорницями. У Карпатах та Закарпатті багато вірян. Там особливо ретельно дотримуються постів, тож і популярною є пісна їжа, – цитує кулінарного експерта й дослідника української кухні Євгена Клопотенка 24tv.ua.
На молочні продукти найбільший попит в Чернівецькій області. На 1 людину там припадає по 240 кг молочки. Загалом же в Україні протягом останніх 5-и років споживання молока й молочних продуктів пішло на спад. Причиною тому є скорочення поголів'я корів і зменшення виробництва.
Менше почали вживати цього року українці також цукор і хліб. Майже на чверть по всій країні зросло споживання риби. Збільшився також попит на ягоди й інші плоди.
Щороку в українців зростають витрати на харчування. У 2018-му із сімейного бюджету на їжу відводять більше половини місячної зарплати. Це в середньому по 3 тисячі гривень на людину. Такі дані надають в Держкомстаті.
Коментарі