Щоб крупа подешевшала, треба збільшити посівні площі. Стимулювати фермерів більше сіяти гречки можна за допомогою податку на додану вартість. Про це Gazeta.ua розповів директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
"Щоб гречка подешевшала, її треба вирощувати більше. Є простий метод стимулювати це. Скасувати або зменшити податок на додану вартість крупи. Але ніхто цього не зробить", – сказав експерт.
За його словами, в доларовому еквіваленті гречка подорожчала за рік на 20%.
"На це вплинула девальвація гривні. Подорожчало паливо, добрива. Суттєво на ціну вплинуло й те, що зменшили її вирощування. Фермери більше вирощують сою, кукурудзу. Ці культури можна експортувати. Гречку закордон не продаш. Там її не їдять. Для фермера продати такий врожай - це головний біль", – прокоментував економіст.
В столичних супермаркетах кілограм гречаної крупи коштує в середньому 44 грн.
Нагадаємо, Антимонопольний комітет взявся за ціни на гречку.
Коментарі