— Я кавоманка з 20-річним стажем, — розповідає львів"янка Марія Нерпик, 37 років. — Купую тільки в зернах. Люблю арабіку, тому що вона ароматніша від робусти і має м"який смак із кислинкою. Ранкову каву п"ю без добавок. Варю у мідній турці. Дві ложки заливаю холодною водою, розмішую з цукром.
Важливе правило — дати каві спокійно закипіти. Мішати не треба.
— Коли піднімається пінка, відводжу турку убік. Так роблю тричі, переливаю у горнятко. Аби фус швидко осів, кидаю кубик льоду. Чим дрібніше змелені зерна, тим краще і швидше вони запарюються.
— А мені подобається, коли мама варить каву з карамеллю, — каже донька Марії 17-річна Наталія. — Розтоплює у турці цукор, всипає каву і додає води. Такий класний аромат по усій квартирі.
Добре тонізує кава з перцем. У родині Нерпиків п"ють її не пізніше, ніж за 5–7 год. до сну. Рятуються таким рецептом від застуди.
— Варю каву з ложкою цукру. Додаю по дрібці солі та перцю чилі, трохи масла, і ще раз доводжу до кипіння.
Коментарі
2