У киянки Марії Денисенко, 39 років, гіпертонія. Вона зловживає жирною їжею, часто робить салат із плавленого сирка, майонезу та яйця.
— Працюю на авіазаводі Антонова, щороку проходжу медогляд. Цього разу в крові знайшли багато холестерину.
Бляшки з холестерину відкладаються на стінках судин, звужують їх просвіт. Недуга називається атеросклероз. Серце працює інтенсивніше, щоб проштовхнути кров. Підвищується тиск. Мозок, серце, інші органи не отримують достатньо кисню та поживних речовин. Внаслідок повної закупорки судини чи розриву її стінки може бути інфаркт або інсульт.
Столичний дієтолог 49-річна Світлана Фус каже, плавлений сир та майонез надто жирні. Особливо шкідливе їх поєднання.
— У плавлених сирах жиру може бути до 60 відсотків. Містять небезпечні жирні кислоти, які провокують хвороби серцево-судинної системи, підвищують холестерин у крові. Велика кількість солі, фосфатні харчові добавки викликають алергію.
Плавлені сирки не можна вживати гіпертонікам.
— Щодня можна їсти не більш як 40 грамів майонезу. Він викликає загустіння крові, порушує обмін речовин. Навіть у знежиреному є трансжири. Їх модифікують із рослинних. Організм не звик їх перетравлювати. Через те виникає ожиріння, запалення підшлункової залози, атеросклероз.
Коментарі
3