— Гриби треба збирати хоча б за кілометр від траси. Вони, як губка, вбирають з атмосфери й ґрунту шкідливі речовини, — каже столичний гастроентеролог 35-річна Марина ПИШНЮК. — Вони також накопичуються в перезрілих грибах. Тому з надгнилим корінцем або трохи підсохлі треба оминати.
— Не можна їсти такі, що довго пролежали без обробки. Зберігають зірвані гриби не довше доби при температурі до плюс 10 градусів. Головне — не класти в поліетиленові пакетики. Туди не проходить повітря і не випаровується волога. Через це утворюються шкідливі речовини.
Про те, що отруїлася грибами, людина дізнається через 2—6 год. Починає нудити, болить живіт, підвищується температура і з'являється блювота. Отруєння блідою поганкою проявляється пізніше — через 8—21 годин, коли вже вражена печінка та головний мозок.
— Якщо є ці симптоми, треба одразу викликати швидку допомогу. Щоб полегшити стан хворого, прикладіть грілки до ніг. Тепло сприяє відтоку крові зі шлунку та кишечника. Уповільнює розповсюдження токсинів організмом.
Лікар радить промити шлунок. У літрі теплої кип'яченої води розчиняють столову ложку солі. Дають випити ковтками чотири склянки. Щоб викликати блювоту, натискають пальцем на корінь язика. Процедуру треба повторити три-чотири рази.
— Головне, не годувати хворого, не давати знеболювальні та жарознижувальні засоби. Не можна пити алкоголь. Від нього отрута легше всмоктується організмом.
Щоб токсини не дуже атакували слизову кишечника, треба зробити очисну клізму або дати проносне. Вивести токсини також допоможе активоване вугілля. Його приймають з розрахунком 1 таблетка на 10 кг ваги людини.
Коментарі