З печією знайома мало не кожна людина. Це неприємне відчуття печіння і відчуття клубка в горлі виникає після їжі. Виявляється, воно зявляється не тільки через хворобу або непереносимість певних продуктів. Часто людина сама провокує появу печії. Про це Gazeta.ua розповів Степан Артеменко, столичний гастроентеролог.
"Печія не завжди свідчить про хворобу. Скоріше, просто після їжі зробили щось не так. Переїли й лягли спати. Тоді вміст шлунка піднімається, а не опускається в кишечник. Шлунковий сік і жовч роз'їдає слизову оболонку стравоходу", - каже лікар.
Провокаторами є також модні тісні джинси. Вони тиснуть на черевну порожнину
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як забруднене повітря отруює організм
Варто відмовитися від чорного хлібу, молока, капусти, бобових, смажених страв, жирних м'ясних та рибних бульйонів. Їсти потрібно малими порціями п'ять разів на день.
"Лікувати печію варто сирою картоплею. Двічі на день їжте шматок. Якщо не можете, потріть і вичавіть сік. Додайте в якусь готову страву. Головне, не лікуватися від печії содою. Вона залужує кров. Від цього болітиме голова, нудитиме", - каже гастроентеролог.
Краще розвести чайну ложку яблучного оцту в половині склянки кип'яченої води. Пити її малими ковтками під час їжі. Також корисно щодня з'їдати банан. Він нейтралізує кислоту.
Коментарі