Виробники продуктів харчування роблять ставку на наші рецептори і завойовують їх за допомогою підсилювачів смаку і аромату. Які з них дійсно шкідливі, а які можна допускати в свій раціон, пише marieclaire.ru.
Звідки вони пішли
Історія консервантів налічує не одну сотню років. Але якщо раніше їх отримували з дарів природи за допомогою пресування і екстракції, то сьогодні люди навчилися робити це штучним шляхом. Причому у деяких з оотриманих таким шляхом консервантів просто немає аналогів в природі, тому їх називають синтетичними.
Незважаючи на свою страшну назву, такі добавки полегшують і покращують наше життя. Діабетики можуть насолоджуватися солодким без підвищення цукру в крові, а продукти зберігаються в холодильнику довше і рятують від частих походів в продуктові магазини. Здається, які тут можуть бути мінуси? Але вони є і про них корисно знати.
Підсилювачі смаку під знаком "плюс"
Не всі харчові добавки є ворогами сучасної людини. Взяти хоча б гліцин (E640), який успішно застосовується як в харчовій промисловості, так і в фармакології. Медики провели не одне дослідження і переконалися, що цей представник "єшок" не тільки не шкідливий для здоров'я, але й позитивно впливає на процес травлення. Найчастіше він зустрічається у вигляді порошкоподібної речовини без запаху.
Є й інші приклади "добрих" добавок, до яких відноситься нуклеотид натрію (Е635), який замінює сіль і її похідні. Найчастіше представлений у формі безбарвних кристалів або порошку білого кольору. Він хороший тим, що робить термічно оброблені продукти більш приємними на смак і не відрізняється особливими шкідливими властивостями: за винятком випадків алергічної реакції і надмірного вживання, яке може привести до загострення хронічних захворювань.
До Е440 відносять так звані пектини. У великій кількості вони містяться в яблуках і допомагають очищати кишечник від шлаків. Не менш відомі групи під номерами Е916 і Е917, які збагачують організм йодом (з дефіцитом якого так часто стикаються міські жителі) і кальцієм. Барвник Е163 отримують зі шкірки плодів винограду, тому він має антиоксидантні властивості.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA знайшло ідеальний продукт для людини
Добавки під знаком "мінус"
Медицині давно відомий список небезпечних харчових добавок, якого варто уникати і перевіряти продукти на їх наявність. Головні з них: Е641, Е650 і Е637. Що з ними не так?
Е641
Так званий L-лейцин довго вважали виключно корисною харчовою добавкою. Особливо цінний цей компонент для спортсменів: він є багатим джерелом енергії і будівельним матеріалом для м'язів. Він налічує чимало корисних властивостей, в тому числі активацію вироблення серотоніну, зміцнення імунної системи, допомогу правильному розвитку м'язів.
Але справа в тому, що наш організм отримує достатню кількість цієї речовини природним шляхом - з продуктами рослинного і тваринного походження. L-лейцин в якості добавки створює ситуацію надмірного споживання, а це вже тягне ряд негативних наслідків для здоров'я. Серед них - порушення роботи печінки, підвищення ризику неврологічних захворювань, гіпоглікемії і багато іншого. Саме тому в відношенні Е641 варто бути особливо насторожі.
Е650
З приводу ацетату цинку досі точаться дискусії, але вчені сходяться на тому, що особливої користі наш організм від цієї добавки не отримує. Найчастіше вона використовується при виробництві цукерок, жувальних гумок і тому подібних кондитерських виробів. Ця речовина має властивість накопичуватися в клітинах організму і приводити до токсичного отруєння. Саме тому продукти з вмістом E650 небажані в період вагітності і грудного вигодовування.
Е637
Солодкуватий на смак етілмальтоп служить стабілізатором продуктів і підсилювачем аромату. Ця добавка часто фігурує в складі майонезу і кондитерських виробів, а її шкідливий вплив на організм людини поки не вивчено до кінця. Однак європейські виробники намагаються уникати його в складі фірмових рецептур.
Глутамат натрію (E621)
Мабуть, одна з найвідоміших і неоднозначних добавок. Глутамат натрію - це сіль натрію, яка виглядає, як звичайна кухонна сіль. Першими його стали використовувати японці, отримуючи речовину з цукрового буряка, цукрової тростини та патоки. В принципі, людина може отримувати достатню кількість глутамату натрію, харчуючись цими продуктами. Небезпеку становить зловживання цією добавкою. Серед її побічних ефектів - головний біль, прискорене серцебиття, біль в зоні грудної клітини, а також симптоми загального нездужання.
З надмірним вживанням глутамату натрію пов'язане погіршення зору: лабораторні дослідження на гризунах показали, що ця речовина може накопичуватися в склоподібному тілі і погано позначатися на нашій здатності бачити.
Що робити?
Зовсім відмовлятися від улюблених продуктів і хвилюватися з приводу складу кожної покупки в супермаркеті точно не варто. Потрібно почати дізнаватися більше про їх корисні або шкідливі властивості. Тоді ви зможете ефективно скоригувати раціон харчування і змінити свої харчові звички.
Дієтологи радять повністю виключити з раціону будь-які м'ясні напівфабрикати: сосиски, котлети, ковбаси та інші продукти, які потенційно можуть містити велику кількість солі, консервантів та інших добавок. Подібні продукти до того ж містять шкідливі жири, які не кращим чином впливають на здоров'я і рівень холестерину.
В кетчупах та інших покупних соусах міститься натрій, підсолоджувачі або цукор в неймовірно великих кількостях. Набагато правильніше буде самостійно зробити заправку для салату або обійтися лише оливковою олією.
Дитячі солодощі виявилися найбільш шкідливими. Непомірно велика кількість цукру і різні харчові барвники залишать слід (в прямому і переносному сенсі) не тільки на здоров'ї зубів, але й на вазі. Порожні калорії, які містяться в льодяниках і карамельках, анітрохи не вгамують голод, а навпаки розбудять звірячий апетит.
Коментарі