
М'ясо вважається цінним джерелом білка для здоров'я організму. Але останні дослідження науковців змушують поглянути на цей продукт по-новому.
Виявилося, що надмірне споживання м'яса може негативно впливати на мозкову діяльність, підвищує ризик когнітивних розладів і навіть деменції.
Міжнародна команда вчених протягом понад 30 років спостерігала за станом здоров'я й раціоном 100 тисяч американців віком від 50 років. Виявилось: ті, хто повністю або майже повністю відмовився від жирного м'яса, на 46% рідше стикалися з хворобами серця і мозку. Іншими словами, харчові звички мають прямий зв'язок із ризиком старечого слабоумства - захворювання, яке все частіше вражає навіть відносно молодих людей.
Дослідники підкреслюють: повністю виключати м'ясо з меню не потрібно. Проблема - не в самому м'ясі, а в тому, яке саме та як часто ми його споживаємо. Наші предки вживали м'ясні страви рідко - переважно у святкові дні. І саме такий підхід, на думку вчених, є більш природним і здоровим.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжній скарб для здоров'я мозку: яке м'ясо птиці найкорисніше
Особливо негативний вплив має червоне жирне м'ясо, яке часто смажиться на великій кількості олії або з додаванням важких соусів. Регулярне споживання таких страв перевантажує судини, ускладнює кровообіг і знижує постачання кисню до мозку. Це створює умови для поступового погіршення пам'яті, уваги та інших когнітивних функцій.
Щоб зберегти ясність розуму - скоротіть кількість жирного м'яса в раціоні. Надавайте перевагу легшим білковим продуктам, слідкуйте за способом приготування страв і пам'ятайте, що мозок - це теж орган, який "їсть" те, що їсте ви.
Регулярне вживання червоного м'яса може суттєво вплинути на організм. Виявляється, його можна їсти не частіше ніж двічі на тиждень. Червоне м'ясо - одне з найкращих джерел гемового заліза - форми заліза, яка має високу біодоступність і легко засвоюється організмом. Це робить його особливо цінним для людей з низьким рівнем заліза або його дефіцитом.
Велика кількість насичених жирів у червоному м'ясі може зробити його важкоперетравлюваним, а також у ньому відсутня клітковина.
Коментарі