Україна посіла перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних хвороб. Передумови до 4 смертей із 10 створило неправильне харчування.
Проблема в тому, що в раціоні українців наявна завелика кількість білого хліба, солодощів, солі, смаженої на соняшниковій олії їжі, переробленого м'яса й алкоголю. При цьому зовсім мало цільнозернових злаків, фруктів, риби, горіхів і бобових. Повідомляє інформаційна компанія BBC.
Солодощі
Через цукри, які входять до складу солодощів, капіляри ослаблюються й стають крихкими. Ці ж речовини спричинюють зниження чутливості організму до інсуліну, тим самим підвищуючи ризик розвитку цукрового діабету.
Небезпечними є й наявні в солодощах транс-жири. Вони провокують запалення судин та розвиток атеросклерозу.
Окрім того, тамуючи голод солодощами, людина позбавляє себе корисних речовин, які містить здорова їжа.
Добова норма споживання цукру становить 5 чайних ложок. Якщо від солодощів відмовитися не вдається, варто позбутися звички додавати цукор у чай і каву.
Хліб
У білому хлібі й батоні відсутні важливі для організму вітаміни групи В. Немає в цих виробах і клітковини, тоді як саме вона необхідна для регуляції рівня цукру в крові й утворення протипухлинних жирних кислот. Ця речовина є основою здорової мікрофлори й допомагає підтримувати в нормі рівень холестерину. Також запобігає набору зайвої ваги: без клітковини глюкоза перетворюється не в енергію, а в жир.
Міститься клітковина у висівковому й цільнозерновому хлібі, цільнозерновій вівсянці й пшеничній каші. Багаті на цю речовину також фрукти, корінь селери, гарбуз, сочевиця й інші бобові.
Нестача в раціоні фруктів
За даними статистики, у середньому українці споживають 123 грами фруктів на день. Це як невелике яблуко. Рекомендованим же обсягом є 300 грамів. Фрукти при цьому мають бути свіжими або замороженими. Консервовані вживати небажано.
Соняшникова олія
Соняшникова олія порушує баланс в організмі ненасичених жирних кислот. Це створює ідеальні умови для розвитку атеросклерозу й запалення судин.
Особливо шкідливо використовувати соняшникову олію для смаження. Замінити її краще на оливкову або ріпакову. Безпечніше також смажити на вершковому маслі або смальці. В ідеалі ж від смаження взагалі рекомендується відмовитися. Перевагу надавати тушкуванню, запіканню або варці.
Запас корисних жирів в організмі поповнювати варто за рахунок горіхів, насіння й жирної риби, зокрема скумбрії, оселедця, лосося. Усі ці продукти є важливими для здоров'я серця і судин. Риби достатньо вживати по 200-300 грамів на тиждень.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонять продавати: напої-енергетики шкідливі для здоров'я
Ковбаса
Ковбаса є джерелом канцерогенів, надлишку солі й зайвих насичених жирів. Вживання її створює ризик розвитку раку, атеросклерозу й гіпертензії. У щоденному раціоні ковбас бути не повинно. Поласувати ними можна лише у вигляді винятку — раз на кілька тижнів.
Замість ковбаси раціон слід збагатити здоровим джерелом білків. Це м'ясо птиці, риба, молочні продукти й бобові, зокрема квасоля, нут і сочевиця.
Алкогольні напої
Від надмірного споживання алкоголю в крові підвищується рівень жирів тригліцеридів. Як наслідок, зростає ризик розвитку атеросклерозу. Також вживання алкоголю загрожує появою гіпертонії, аритмії, серцевої недостатності й раптової зупинки серця.
Як і солодощі, спиртні напої є джерелом "пустих" калорій, здатних перетворитися на зайву вагу й тим самим створити ще одну передумову для розвитку серцевих хвороб.
Раніше розповіли, який сніданок допоможе оздоровити серце. Завдяки такому ранковому харчуванню в артеріях утворюватиметься менше холестеринових бляшок – головної причини розвитку серцевих захворювань.
Коментарі