Підготовка до Різдва за українською традицією тривала цілий рік. Збирали найкращі продукти для святкового столу.
Про це розповіла Gazeta.ua етнолог та історик Олена Щербань.
"Щоб мати повноцінні продукти для різдвяних страв, доводилось важко працювати цілий рік. Відгодовували кабанчика, вибирали найкраще зерно для куті. Восени дбайлива господиня відбирала найбільш яблука і груші, сушила їх на сонці і потім із них варила смачний і вітамінізований узвар. Також дбали, щоб був мед для печива, цукерок і пирогів. Сушили гриби і пряні рослини. Зараз ми захоплюємось різними культурами як західними, так і східними, але власні традиції настільки символічні і древні, що інші народи можуть тільки позаздрити", - розповіла популяризатор українських народних традицій.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святвечір проводили в родинному колі.
На Полтавщині на різдвяні свята господині готували цукерки і пряники. Їх дарували хрещеникам і клали на святковий стіл.
Коментарі