26 грудня 1915 року в Феодосії, Крим, помер князь Лев Голіцин.
Голіцин облаштував виноградники на чорноморському узбережжі Криму. Досвід виноробства вивчав у Франції, в провінції Шампань. Заснував завод шампанських вин у Новому Світі біля Судака. Виготовляв кріплені вина "Мускат", "Мадеру" та "Херес".
У горі Коба-Кая Голіцин збудував найбільші в світі винні підвали. В особливому підвалі зібрав 50 тис. пляшок вина XVIII та XIX ст.
В 1891–1898 роках він був головним виноробом Крайового відомства, що займалося майном імператора.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівництво кримської "Масандри" може судитися з Україною за бренд
У Франції Голіцин був членом журі виноробних конкурсів. Його називали "королем експертів". На закритих дегустаціях кримське вино плутали з французьким.
Голіцин помер від крупозного запалення легенів. Перед смертю передав виноградники родині імператора.
У підконтрольному Кремлю парламенті анексованого Криму погодили продаж повного пакету акцій "націоналізованого" заводу шампанських вин "Новий Світ".
Коментарі