Із 15 березня по 1 травня віряни почали дотримуватися Великого посту. У кожного тижня з 48 днів посту існують особливі правила для тих, хто постує.
Перші 40 днів посту символізують період, який Ісус провів у пустелі. Він триватиме до 26 квітня. Потім почнеться Страсний тиждень - останній перед Великоднем. Він вважається найсуворішим.
Усі 48 днів посту забороняється: сваритися, злитися, лихословити, пліткувати, святкувати та надмірно веселитися, вживати спиртне, повчати інших, демонструвати гординю. Також утримання стосується інтимного життя. У неділю бажано відвідувати церкву.
На 2-6 тиждень посту продовжуються обмеження, що стосуються їжі. Понеділок, середа, п'ятниця - дні дотримання сухоїдіння, у вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без масла, у суботу та неділю - гаряча їжа із маслом. Страви з риби дозволяються на Благовіщення 7 квітня.
У вівторок і четвер можна готувати їжу, використовуючи найпростіші пісні рецепти. Варити, тушкувати, запікати овочі. Каші слід готувати суворо на воді. Крім вихідних, коли в їжу можна додавати рослинну олію.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постити корисно гіпертонікам
Під час посту більшість звичних продуктів з релігійних міркувань заборонені. Перший час важко наїстися досита. У Gazeta.ua підібрали страви, які не лише ситні, але й смачні та прості в приготуванні.
Коментарі