Буханку білого хліба в Одесі продають по 4,05 грн. Це на 20 коп. дорожче, ніж наприкінці 2009-го. Одеситка Олена Кулик, 28 років, щодня бере дві буханки.
— Живемо учотирьох — я, чоловік, син та свекруха. Снідаємо — півбуханця з"їдаємо. Чоловікові на роботу даю четвертушку або й половинку. Бо він там допізна, має два рази поїсти. Решту вся сім"я з"їдає за обідом та вечерею, — рахує Олена. — За місяць іде 243 гривні.
У столиці 900-грамовий український хліб продають від 2,80 грн, як і минулого року. Проте його швидко розкуповують.
— Після роботи я заходжу в "Сільпо" на Боженка, — розповідає жителька столичної Деміївки Марина Клопенко, 38 років. — Дешевий український або арнаутку не завжди застаю. Самі порожні полиці. Доводиться брати той, що 5–7 гривень за буханку. Такого хліба навалом.
У Кременчуці Полтавської обл. хліб подорожчав на 15–25 коп.
— У січні підвищили мінімальну зарплату, зростає вартість борошна, — пояснює Галина Олійник із Кременчуцького хлібокомбінату.
У Полтаві ціни востаннє збільшували у липні 2009 року.
Дешевий хліб увечері не застаю. Доводиться брати буханку за п"ять гривень
— У власній торговій мережі ми знизили ціну. Білий формовий хліб будемо продавати по 2,2 як мінімум рік, — запевняють на Полтавському хлібокомбінаті. — Але працюємо з нульовою рентабельністю. Борошно ми закуповуємо більш як по 2 гривні за кіло.
Про підвищення ціни хліба на 7–10% минулого тижня оголосив концерн "Хлібопром". У нього входять 17 пекарень. Пояснюють зростанням мінімальної зарплати, подорожчанням сировини, матеріалів і пального та газу.
— Насправді мінімальна зарплатня не зросла. Бо Держбюджет-2010 не прийнятий. Газ в ціні не зріс. Промисловість оплачує його за ринковими цінами із 2009 року. Зерно на світовому ринку дешевшає, — каже 30-річний Володимир Чеботарьов, аналітик консалтингової агенції "Бізнес". — Торговці перестали вивозити українське зерно за кордон, бо невигідно: держава не повертає їм податок на додану вартість. На внутрішньому ринку зерна достатньо. Тому перекупники знизили ціни на пшеницю другого класу до 1200 гривень. За третій клас — 1180. Хліб мав би дешевшати. Питанням подорожчання хліба має зайнятися Антимонопольний комітет.
Виробництво хліба в Україні 2009 року скоротили на 7,9%. Це дані Держкомстату.
— Дефіциту немає, — вважає президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Слабовський, 54 роки. — Офіційно в Україні випікають трохи більше 4 мільйонів тонн хліба на добу. Нелегально — ще 2 мільйони тонн. В перерахунку, один українець з"їдає за добу 100 грамів хліба. Це трохи менше, ніж в блокадному Ленінграді. Хлібопекарна галузь почала переходити в тінь. Одні занижують об"єми виробництва. Є й узагалі незареєстровані офіційно пекарні.
Буханка домашньої випічки обходиться в 1,44 гривні
35-річна Олена Перепелятник із Полтави торік придбала хлібопічку LG.
— Якраз акція була в магазині електроніки. Пічка дісталася мені за півціни — 633 гривні, — розповідає. — Купую на базарі борошно, воно по 2,5 гривні за кіло.
Олена пече хліб раз на тиждень. Всипає 480 г борошна, вливає води, додає трохи солі, цукру, одну чайну ложку сухих дріжджів. Пічка вимішує та випікає буханку. Виходить 680 г.
Перепелятник вирахувала собівартість хлібини із витратою електроенергії — 1,44 грн. Буханка заводського хліба в Полтаві коштує 2,2–3,1 грн.
Киянка Вікторія Прудивус, 67 років, теж пече хліб удома в газовій духовці. За раз — дві буханки. Собівартість однієї, вагою 1 кг — до 4 грн.
— Але ж мій хліб біленький, смачний, лежить довго. Їж і хочеться.
Коментарі
1