вівторок, 01 квітня 2025 09:05

Спаржевий гід від Доброї Спаржі: усе, що варто знати про цей корисний делікатес

Серед овочевих еліт спаржа вже дуже давно займає почесне місце. Спаржа - це не просто овочевий інгредієнт до обіду чи вечері, а символ витонченого смаку і здорового способу життя. Добра Спаржа зібрала 9 фактів про цю ''аристократичну рослину'', що вразять як новачків, так і досвідчених кулінарів.

Автор: Добра Спаржа
  Спаржа - це символ витонченого смаку і здорового способу життя
Спаржа - це символ витонченого смаку і здорового способу життя

1. Історія, що варта імператорів

Спаржа бере свій початок із часів Стородавнього Єгипту. Ботанічна назва цього овочу перекладається, як ''молодий пагін''. Як і в Стародавньому Єгипті, так і у Середньовіччі спаржа була доступна лише для вищих класів населення, а сьогодні спаржа вважається делікатесом, який подають лише в найкращих ресторанах.

2. Зелена, біла і фіолетова

Колір спаржі - це результат способу вирощування. Зелена росте під сонячним промінням, білу пророщують під землею, де відсутнє світло, фіолетова під сонцем через вміст антиоксидантів і антоціанів здобуває свій прекрасний фіолетовий колір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знижує тиск і бореться з раком: назвали головні переваги спаржі

3. Фіолетова для гурманів

Як закуска чи у салаті - фіолетова спаржа стане вашим вишуканим акцентом страви. Ніжна, солодка і дуже смачна у сирому вигляді.

4. Смак не один для всіх

Зелена - насичена, біла - ніжна, а фіолетова - солодка і дуже ароматна. Відтінки смаку спаржі залежать не тільки від кольору, а й від її свіжості. До речі, якщо вам цікаво, де купити найсвіжішу спаржу в Україні - читайте до кінця.

Автор: Добра Спаржа
  Спаржа чудово смакує навіть без термообробки
Спаржа чудово смакує навіть без термообробки

5. Аромат, як у витриманого сиру

Спаржа володіє власною ноткою аромату. Де завдяки ефірним оліям вона чудово поєднується із твердими сирами, вином, чорним шоколадом або запеченим м'ясом.

6. Вирощування спаржі - це справа терплячих

Спаржа чекає, аж три роки перед тим, як потрапити до вас на тарілку. Саме стільки проходить часу від посіву до збирання першого врожаю і саме стільки часу потрібно, щоб рослина зміцніла і почала своє плодоношення. Але результат цього вартує.

7. Сезон спаржі дуже короткий

Спаржевий сезон - це лише 8 тижнів: із початку квітня до початку червня. Далі пауза до наступного спаржевого сезону. Тож беріться, якщо хочете спаржу купити у найкращий час.

8. Тонка чи товста - одвічне питання споживачів

Не поспішайте вибирати тільки тонкі стебла спаржі. Оскільки товщина спаржі взагалі не впливає на її смак та ніжність - усе залежить від віку кореня. Чим старіший корінь, тим спаржа твердіша і більш дерев'яниста. Найголовніше - свіжість спаржі.

9. Їсти сирою

Спаржа чудово смакує навіть без термообробки. Додайте спаржу в свій салат або зробіть з неї смузі - і ви отримаєте максимум користі і вітамінів та мінімум калорій.

Спаржа - суперовоч, що варто не тільки скуштувати, полюбити, а й посадити в себе на городі чи на клумбі. А якщо бажаєте скуштувати по-справжньому свіжу спаржу, то звертайтеся до господарства Добра Спаржа - де спаржа вирощується з любов'ю на екологічно чистих ґрунтах.

Хочете знати, де купити спаржу напряму від виробника? Замовляйте у Добра Спаржа.

Спаржа багата на мінерали, вітаміни A, C, E і K, а також фолієву кислоту й антиоксиданти.

Щоб підготувати спаржу до вживання, потрібно обрізати жорсткі кінці. Для цього досить зігнути стебло - і воно саме зламається у потрібному місці. Тоді промити рослини у холодній воді і дати постояти 5 хв, щоб кінці зволожилися.

Gazeta.ua зібрала поради, як зробити спаржу смачною та ніжною.

Зараз ви читаєте новину «Спаржевий гід від Доброї Спаржі: усе, що варто знати про цей корисний делікатес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути