Одним з найпопулярніших засобів напередодні сезонної епідемії грипу є часник. Ось тільки амбре після його вживання подобається далеко не всім. На щастя, європейські медики знайшли менш пахучий засіб, що володіє достатньо високою противірусною активністю.
Учені з Дослідницького інституту продуктів харчування в Норіджі та Університетської лікарні в Мессіні провели експерименти, які виявили унікальні властивості мигдалю.
Виявляється, шкірка мигдалю покращує здатність білих кров'яних клітин знаходити віруси і підвищує активність природного механізму, що заважає вірусам ділитися і розповсюджуватися в тілі.
Зокрема, компоненти коричневого мигдалевого лушпиння стимулюють білі кров'яні тільця. Специфічний різновид цих клітин - лімфоцити - якраз і відповідає за виявлення і нейтралізацію вірусних агентів, що потрапили в організм людини. Примітно: навіть після того, як мигдаль перетравлювався, відзначалось збільшення імунного захисту проти вірусів.
Варто врахувати, що горіхи повністю "дезактивувалися" при обробці в киплячій воді - найбільш поширеному способі позбавляти мигдаль від шкірки.
"Мигдаль стимулює імунітет, ми зафіксували стійку противірусну активність", - розповіла автор дослідження, імунолог Джузеппіна Мандаларі.
Вона і її колеги переконані, що споживання достатньої кількості цих горіхів допоможе захиститися від вірусів, зокрема тих, які викликають сезонну застуду.
Учені серйозно розглядають можливість боротьби з регулярними епідеміями грипу за допомогою мигдалю. Імунологи з'ясували, що горіховий екстракт пригнічує навіть вірус герпесу. "Цілющою" порцією вони вважають приблизно 80-100 грамів на день.
Коментарі